Cosmin, incep acum.
Reproducere in bazine de 80cm lungime. Capacitate teoretica ~120litri. Fara filtrare la inceput, dar complet echipate. Fara improvizatii, si ai nevoie de lumina buna, sa fii cu ochi de vultur pe ceea ce se intampla acolo. Temperatura setata 28-29C. Femele in nascatoare. Masculii liberi. Apa curata 100% de la bun inceput, nu folosesti bazine din care ai scos alti pesti sau mai stiu eu ce. Nivelul apei 10-15cm, plante. Masculii mei au ignorat orice prostie pe care am pus-o in apa pentru cuib, gen capace de pahar unica folosita etc, s-au dus in boscheti si si-au facut cuiburi. Pestii introdusi seara. Prima noapte, stingi lumina. Dimineata gasesti cuib. Atunci aprinzi lumina si nu o mai stingi pana nu inoata puii. Femele eliberate pe la orele 12-14 a doua zi. Cu putin noroc depun in aceasi zi sau in ziua urmatoare. Scoti femela, lasi masculul. Icrele eclozeaza in 36 ore plus minus. Puii inoata in 2-3 zile. Scoti masculul.
Aici ne oprim putin pentru o observatie. Poti imperechea si in bazine mai mici. Asta iti va usura munca in primele doua saptamani. Daca nu te intereseaza sa stii parintii, atunci poti sa amesteci ponte mai mici in bazinele de 80cm mai tarziu. Eu nu fac asta, dar logistic e mai bine daca te intereseaza pesti si atat.
Revin: hranire primele 2 zile de la inot vertical: infuzorii (apa verde) si hrana lichida speciala pentru pui. Unii folosesc si galbenus de ou, eu nu, ma rezum la Nobil Fluid JBL. Hranire de cel putin 3 ori pe zi. Nobil Fluid 10 picaturi la 100 de pui estimati. Grija mare cu dracia, ca poate polua apa rapid. Dupa cum stii, hranirea se face si "la ochi", sfaturile sunt greu de dat, aici intervine instinctul tau de acvarist. Eu prefer varianta mai mult decat mai putin, pentru ca nu ma doare mana sa strang. Inca ceva mai diferit de recomandarile generalist. Poti pune artemia vie din prima zi inot. Puii sunt cam mici si probabil nu mananca primele doua zile, dar eu o fac oricum. N-au decat sa inoate in card artemia si betta, sa se joace, sa se anterneze, in curand asta se va schimba, surpriza neplacuta pentru artemia => pui de betta cu burti pline si portocalii = betta win. Daca alegi sa faci si tu asta, pregateste-te de curatenie din prima zi. Aspiri mizerie prin tub de aerare, munca de chinez, stiu, dar nu lasi borhot de artemia moarta pe fundul bazinului, niciodata. Pentru asta, ventralele pestilor iti vor multumi mai tarziu. Asadar, inca un element mai extrem pe care eu il fac: power growing clasic zice 2 saptamani nu atingi apa, pe urma nu aspiri ci doar completezi pana se umple bazinul si abia pe urma schimb de apa cel putin 50% in fiecare zi. Eu insa schimb din apa cum in tuna, inca din prima zi. Aici mare atentie in perioada asta, cand puii intradevar sunt fragili. Apa pe care o adaugi sa fie la aceeasi temperatura cu cea din bazin. Eu folosesc iarna bidoane tinute pe calorifere in scopul asta, vara pun bidoane direct.
Din momentul in care incepi sa vezi burti portocalii pline cu artemia, dezvoltarea va avea un ritm exploziv. Ca idee, daca pleci la munca dimineata (dupa ce ii hranesti), cand te intorc de la munca pe la un 5 dupa amiaza, trebuie sa fi uimit de "noii" tai pui, mai grosi si mai mari. In 2 saptamani ai fara discutie niste minibetta cu ventrale vizibile. In tot acest timp schimb de apa 50% in fiecare zi. Apa o scurgi in ligheane albe. Inevitabil o sa aspiri puii. Cand sunt mici ii cauti cu lumina puternica (o lampa) si ii prinzi cu o lingurita (eu folosesc linguria de lapte praf, de genul care vine odata cu laptele praf pentru belelusi) si ii pui la loc in bazin. Intre saptamana 2-3 incepe sa mijeasca culoarea, Prima culoare care apare sunt inotatoarele rosii, dar incep sa apara si irizari. Cand nu apar la ochi, apar la blitz. :D Cand puii implinesc 3 saptamani puii sunt gata de hrana congelata. Le poti da din prima (fara maruntire) artemia adulta si larve de tantari rosii. Deoarece ai mei se inmultesc in weekend, varsta de 3 saptamani ma prinde, ce sa vezi, tot in weekend, deci cu timp pentru curul lor. Prima oara dau hrana congelata (dupa ce o dezghet) cate putin. Le bag putin cu varful cutitului si o agit sa se miste ademenitor prin apa. Puii nu sunt convinsi ca aia e mancare, deci trebuie rabdare. Primii pui, mai destepti, o vor lua in bot, o scuipa, ceilati vad si se baga si ei, din instinct competitiv. Incet, cu rabdare, la sfarsitul weekendului am pui care mananca hrana congelata. Ultima tura de pui am avut suficienta incredere incat sa intrerup productia de artemia. Cativa pui nu au invatat treaba asta cu mancare care nu fuge, au oprit cresterea si au murit. Eu vreau betta destepti si descurcareti, deci nu mi-a pasat. Tu poti sa hranesti o vreme cu artemia vie si hrana congelata in paralel ca sa fie mai safe. Dupa saptamana 4 ai deja pui diferiti, individualitati, ai favoriti etc. Cu apa, repet si o sa mai zic. Zilnic 50%. Dupa saptamana 3 poti sa incepi sa depasesti. Eu o fac, mai ales spre finalul perioadei de crestere. Tot prin saptamana 4 ii obisnuiesc cu fulgi. Inainte de fiecare masa (e drept, uneori uit, alteori mai grabesc) le pun fulgi pisati intre degete si ii las o vreme sa creada ca aia e singura mancare pe care o primesc. Nu prea mananca ei, dar incet incet se dau pe brazda. Mie nu-mi foloseste treaba asta, eu hranesc in principal cu congelata, dar pestii pot ajunge la altcineva mai tarziu si atunci e esential sa stie de fulgi. Ma intorc la ritmul de crestere cu o observatie care te va ajuta sa-ti faci o idee ce si cum. Ultima runda am avut pui "nascuti" la distanta de 1 saptamana. Bazinul cu pui mai mari (mai in varsta) era cel mai urmarit, acolo erau vedetele, restul erau mereu niste pui. :D Insa intre saptamna 6 si 7 se produce magia. Candva in acest interval te trezesti ca puii s-au egalat si realizezi ca nu mai sunt pui. Felicitari, ai niste tineri betta, masculi si femele, plakat si long finned. Plakatii masculi sunt formati, "lungii" mai au de crescut la aripi. Insa ei nu se mai pot tine la comun, trebuie separati, deja parte din ei sunt "ciobiti". Eu scot majoritatea masculilor, las toate femelele dar si cativa masculi mai fatalai. Las si plakatii, si aia se harjonesc nonstop, dar cumva mai scapa o vreme intregi la aripi.
Alte mentiuni:
-120 litri mi se pare ca incepe sa fie la limita la ponta mai mare de 120 de pui; dupa scoatere masculi, trec la ritm de schimb de apa saptamnal 50%, dar nu tin mai mult de 30 de femele per bazin (de obicei mai putine)
-pe masura ce puii cresc, in functie de ce am, adaug filtrare (burete bolborositor, cascada, fitru extern, toate la un loc

). Le-am platit, le folosesc. Sunt atent la curenti, nici puilor nici adultilor nu le place sa fie ametiti (prea rau)
-niciodata substrat. O data pe saptamana fac luna cu buretele acvariul, fundul bazinului il fac oglinda mai des.
Sper ca nu am uitat nimic. Daca imi aduc aminte de alte chestii, revin. Daca ai intrebari, raspund.
Editez sa acopar cateva observatii ale lui Mihai.
-Hranire dimineata la 8, dupa amiaza la 5 si noapte pe la un 12. Intre ultimele doua hraniri are loc schimbul de apa. Specific ca astea sunt orele servire a hranei. Cand sunt mici pana la 2 saptamani practic inoata permanent in mancare (artemia), cand incepe congelata, mai ales dimineata, cand nu am timp sa stau dupa ei, le arunc in bazin mai multa decat rezolva ei pe loc. In weekenduri am observat hrana pe care le-a dau dimineata e rezolvata pana pe la un 12 ziua, dar oricum in weekend hranirea incepe mai tarziu, ca dorm mai mult. Alta observatie, puii de betta nu sunt prosti. Se hranesc, se satura, se intorc la mancare si mai iau o gustare si tot asa. Practic, cele 3 hraniri ale mele sunt de fapt mai multe, cum continue. asa cum se intampla si in natura, banuiesc. In weekenduri sunt hraniti mai frecvent. Uneori stau noapte tarziu ca sa mai exista spatiu pentru o masa suplimentara. Orientativ, la aproximativ 200 de pesti varsta 6 saptamani dau 10-12 cubulete de congelata la o masa. Pe zi => 30 cubulete+
Si da, stilul asta de hranire nu e aplicabil la adulti si e o provocare pentru mentinerea curateniei. Am mentionat deja ca schimb apa zilnic masiv? Daca se uita un vizitator dupa amiaza in acvarii cred ca se cruceste si crede ca nu schimb apa cu lunile. Chiar daca nu as aplica constient power growing, nu stiu cum m-as descurca, sa las navigheze pestii in propriu cacat, care e gazon pe fund.
Apa = Apa Nova Bucuresti statuta in bidoane 48 ore. La un moment dat am facut un test de apa (nu mai stiu de care), a iesit prost. Am schimbat 50% apa si am refacut. Tot prost a iesit, dar parca mai putin. Am facut test la apa curata nefolosita si a iesit mai bine, dar cu putin. :D Oh, well, mi-am bagat picioarele.
Iluminare all day long, pana noapte tarziu. Plantele se fac praf dupa o runda de asta de reproduceri+ crestere. Cand devin mai juvenili gen 5 saptamani, incep sa ii las cu lumina stinsa cand plec la munca si le-o aprind la hranirea de la ora 5.
Vrei poze? O a pun. Dupa cum ai observat in 24 pagini de topic, cu pozele n-am fost zgarcit. La un moment dat mi s-a parut ca vorbesc singur si nimeni nu se uita oricum si m-am mai domolit.
MetalViper, iti raspund si tie, dar putin mai incolo. Am scris de mi-au cazut mainile si am obosit.