Inmultirea responsabila (part. I)

Articles about Bettas
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Introducere
Un element important de avut in vedere atunci cand inmultim specii in captivitate este responsabilitatea. La crescatorii de betta acest lucru se manifesta prin perpetuarea doar a genitorilor sanatosi, aparitia culorilor si formelor noi fiind lucrul care tine acest hobby in viata. De aceea inmultirea exemplarelor cu malformatii/defecte genetice cauzeaza un imens prejudiciu stocului de betta din captivitate si trebuie evitat cu orice pret. In acest articol incerc sa va prezint cateva indrumari celor ce vor sa se apuce serios si responsabil de inmultirea/dezvoltarea pestilor betta, inainte de a se apuca de acest lucru.

Consideratii
Inmultirea la betta nu se rezuma doar la “aruncarea” a doi pesti in acelasi bazin si asteptarea aparitiei puilor. Dispozitia si personalitatea pestilor trebuie urmarita, acest lucru facandu-i unici. Fiind o specie cu foarte multe tipuri de forme si culori, intelegerea fenotipurilor si genotipurilor este esentiala pentru obtinerea rezultatelor dorite. Mai presus de toate acestea, defectele genetice cunoscute ale speciei trebuie sa ne faca sa alegem foarte atenti genitorii. Oricum, inainte sa ne gandim la tintele propuse cand punem doi betta la inmultit trebuie sa avem in vedere cateva chestiuni tehnice :

1) dintr-o ponta obisnuita de betta rezulta cateva sute de icre si nu este nimic neobisnuit sa se dezvolte mai mult de 100 de pui; pui care vor trebui hraniti, ingrijiti, iar la un moment dat separati. Acest lucru este costisitor, dificil si mare consumator de timp.

2) in mod normal puii prefera hrana vie; asta inseamna ca trebuie cultivata aceasta hrana vie la tine in casa de cele mai multe ori iar asta inseamna uneori un atac de mirosuri asupra ta si manevrarea unor nevertebrate (artemii, viermisori, etc...), lucru nu tocmai placut pentru un “sensibil”.

3) in functie de tipul de inotatoare si culoare, uneori nu puteti sti ce pesti sa opriti pina nu ajung puii la maturitate. Iar asta inseamna ca trebuie separati fiecare in vasul sau. Trebuie sa fiti pregatiti cu cateva zeci de vase, lucru care inseamna o investitie consistenta de bani, timp si spatiu.

4) se intampla destul de des ca unii puii sa se nasca cu deformari/malformatii genetice iar asta necesita eutanasiere=>o problema etica destul de greu de rezolvat de unii crescatori (printre care si eu!); oricum, trebuie gasita o metoda cat mai « umana ».
5) perechile de genitori de calitate sunt destul de scumpe, DAR de cele mai multe ori puii rezultati din aceste perechi sunt mai sanatosi ; trebuie sa puneti in balanta si sa analizati exact ceea ce doriti si ceea ce va permiteti

6) de multe ori clientul/doritorul puilor nu se afla aceeasi localitate; in acest caz puii trebuie trimisi iar acest lucru implica niste riscuri datorate transportului, temperaturii si altor factori externi; trebuie sa stiti aceste lucruri inainte sa va apucati de inmultit betta.

7) uneori si inmultirea lor propriu-zisa este riscanta. Trebuie sa aveti ceva timp pentru a monitoriza perechea dar totusi fara a interveni brutal. In dese randuri masculul (dar nu numai!) ataca femela; trebuie sa aveti ceva experienta pentru a putea judeca/aprecia cand aceste atacuri devin cu adevarat periculoase. Aveti experienta pentru a aprecia acest lucru?

8) banii nu reprezinta o motivatie in inmultirea betta; desi multi incepatori uita acest lucru si calculeaza profitul, vor constata ca s-au inselat! Este un hobby, nu o afacere ! aveti banii necesari pentru investit ?
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Încuiat