Poate femela sa creasca puietul?

Articles about Bettas
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

de Victoria Parnell

Randuri de bazine pentru puiet. Poate femela sa creasca, cu success, puietul? Si daca da, sa ii permitem?

Femelele care construiesc cuib, desi este o deviatie de la ceea ce consideram ca este “normal” la betta, sunt, insa, deseori semnalate in fishroomuri in intreaga lume. Dupa propria mea cercetare, am observat ca femele care construiesc cuiburi urmeaza, de obicei, un tipar – sunt femele in mod normal mai in varsta, de cel putin 6 luni, si par a fi mai agresive decat partenerii lor mai tineri.

Agresivitatea si maturitatea par a merge mana in mana, pentru ca am observat deseori femele betta care au inceput sa arate comportament de mascul odata cu varsta, mai ales daca nu a fost pusa la inmultire de mai mult timp, sau daca nu a fost niciodata folosita pentru inmultire. Aceste femele vor incepe sa prezinte agresivitate crescuta in situatii de comunitate, si chiar in recipiente individuale, umflandu-se catre vecinii lor, cu deschiderea branhiilor tot timpul si agitandu-si corpurile intr-o maniera tipic asociata cu masculii. Desi o femela care se comporta in acest fel poate fi pusa la inmultit, de cele mai multe ori se dovedeste prea agresiva pentru masculul mediu, care este derutat de semnalele ei si nu va reactiona prin construirea unui cuib sau prin a-i face curte. De multe ori aceste imperecheri duc la lupta in loc de depunere, si trebuie imediat intrerupte.

Ocazional veti gasi o femela care este inca destul de feminine in comportament, cu eliberare de icre periodica in recipientul ei si care-si plaseaza ouale sterile in propriul cuib. Ele isi ingrijesc cu atentie micile cuiburi in prima zi, dar aproape in toate cazurile vor sfarsi prin a manca icrele si a lasa cuibul sa se dizolve in ziua urmatoare.

Deseori m-am intrebat daca aceste femele care fac cuiburi actionau, de fapt, la impulsul natural. Ce s-ar intampla in salbaticie, sa spunem, daca ceva i s-ar intampla masculului dupa depunere si nu ar fi posibil ca el sa aiba grija de cuib? Femela ar prelua ea acest rol?

Pentru primul experiment am folosit o femela in varsta de 5 luni, aflata la prima imperechere. Desi nu mai fusese pusa la depus niciodata, am observat ca incerca sa faca un cuib pentru propriile icre eliberate in recipient, si am simtit ca era ideala pentru scop.

Perechea s-a curtat si a depus “ca la carte”. Cand femela s-a retras din cuib, am folosit putina mancare pentru a indeparta masculul, apoi repede l-am prins si am pus in recipientul lui (in mod ironic, masculul nu parea sa ii displaca asta – se pare ca depresia post-ingrijire a masculului poate fi asociata cu actuala prezenta a descendentei vii decat numai cu icre, pur si simplu. Va trebui sa fac un studio asupra acestui aspect). Acum, sa vedem cum a reactionat femela la disparitia lui brusca.

Parea ca experimentul va fi apa de ploaie. Femela, atunci cand in sfarsit a iesit din ascunzatoare, sa invartit pe la suprafata apei si a terminat mancarea ramasa, pe care o folosisem pentru a-l ademeni pe mascul sa iasa de sub cuib. Actiona astfel incat parea ca il asteapta sa apara in orice moment si sa o goneasca, si evita cuibul respectuos.

In timp ce mutam masculul, am lovit in mod accidental cateva dintre ouale pierdute din cuib, iar acestea au cazut pe fundul recipientului. Femela le-a gasit curand in plimbarile ei si le-a luat in gura. LA inceput nu parea sa stie ce sa faca cu ele, dar probabil ca le-a inghitit.

Cum masculul nu isi facea deloc aparitia, femela a inceput sa devina mai indrazneata, stand in spatiu deschis si nemaiagitandu-si inotatoarele. A gasit o spartura in foaia de ziar pe care o folosesc pentru a desparti bazinele pentru depunere si a inceput sa interactioneze cu puietul tanar din bazinul alaturat. Apoi a inconjurat din nou bazinul si a ajuns chiar sub cuib.

Aici a fost momentul adevarului, si am privit dornica sa vad ce va face. S-a apropiat de oua cu grija, si i-am putut vedea ochii scaparand intr-o parte si in alta, in mod clar inca asteptandu-se ca masculul sa apara in orice moment. Cand acesta nu a aparut, ea s-a intors sa fixeze ouale, uitandu-se la ele cu grija dar fara sa le atinga. Apoi am vazut-o incepand sa se comporte intr-un mod foarte interesant, inotand rapid departe de cuib, pentru a se opri, cu inotatoarele desfacute, inainte de a face inconjurul din nou. Parea sa spuna”Hello, tata! Sunt oua aici!” Cand masculul nu a paarut, ea a parut sa devina tot mai agitate, facand mai multe cercuri in bazin. In cele din urma s-a intors sa se odihneasca sub cuib, parand nedumerita. Nu parea ca vrea sa aiba grija de oua, dar in acelasi timp nici sa le paraseasca.

In acel moment a trebuit sa o las si sa ma ocup de alte lucruri. Cand m-am intors sa vad ce face, dupa 2 ore, era inca in apropierea cuibului, dar mergand inainte si inapoi de-a lungul peretelui bazinului. Cand m-am uitat mai indeaproape, a luat o postura defensive, sub cuib, dar nu a facut nici o miscare ca sa atinga oale.

Cand am verificat-o iarasi in acea seara, lua in mod active in gura si rearanja ouale sub cuib. Am lasat-o in timpul noptii, intentionand sa verific progresul din nou in dimineata urmatoare.

Dimineata cuibul crescuse considerabil. Am observat imediat o diferenta intre bulele pe care loe producea femela si cele produse de masculi. Inatai, erau mai mici. Apoi, pareau sa fie mai putin lipicioase si predispise la imprastiere si separare decat bulele unui mascul. In orice caz, facea tot ce putea, punand ouale intr-un singur depozit sub bulele ei, iarasi in mod diferit fata de majoritatea masculilor, care par sa prefer sa ingramadeasca ouale.

Desi era clar ca femela ingrijea cu success un cuib, erau alte diferente evidente intre comportamentul ei sic el al unui mascul. Intai, ea nu statea sub cuib. In mod constant hoinarea imprejurul bazinului, cautand de mancare, infoindu-se prin crapatura la puietul de alaturi sau doar umbland. Era clar flamanda, astfel ca i-am dat o portie de hrana constand in glassworms decongelati, atunci cand am hranit ceilalti pesti. I-a devorat cu evidenta pofta inainte de a se intoarce la ouale ei.

A doua zi, de fapt era prezenta eclozarea! In ingrijirea noului puiet, erau unele diferente intre comportamentul parental al femelei si cel al unui mascul. Intai, nu era atat de buna in a-i tine pe toti in cuib, probabil pentru ca bulele slabe se imprastiau iar ea nu facea vreun effort deosebit pentru a le inlocui.era destul de buna sa-I adune inainte ca ei sa atinga fundul, si aceasta probabil pentru ca ea nu avea o multime de inotatoare lungi pentru a le folosi in timpul manevrelor sale, si putea sa se intoarca rapid sis a-I prinda pe cei cazuti. Era foarte buna in a aduce puietul cazut la suprafata, dar nu parea sa aiba atata capacitate a gurii pentru a-I tine. Putea sa adune odata 3 sau 4; mai multi de atat si cei mici ar fi inceput sa alunece afara prin branhii.

Am scos femela in acea seara,caci puietul incepuse sa inoate liber, si multi dintre ei stateau acum singuri sub cuib in siguranta.

Inspirata de experimental incununat de success, am incercat cateva femele si scenarii diferite, despre care voi scrie in alte articole urmatoare. Totusi, am observat ceva in legatura cu acest lot de puiet, care poate fi sau nu legat de faptul ca femela a fost parintele activ. Se pare ca am pierdut o multime dintre ei in prima saptamana. Am vazut, de asemenea, o multime de puiet slabit, care statea in pozitia cu coada in jos mult timp dupa ce ceilalti inotau liber. Acestia uneori cadeau spre fund, apoi slabiti incercau sa ajunga iar la suprafata, uneori facand spirale prin bazin. Nu sunt sigura c ear face diferit un mascul pentru a produce un lot mai puternic (poate ca el doar ii mananca pe acestia?) dar a fost interesant de observat.

In experimentele urmate am notat cateva alte diferente notabile in comportamentul de ingrijire si crestere a puietului la femele, care ar putea face sa fie o idée proasta sa se permita in mod obisnuit femelei sa creasca puietul Va rog sa vedeti luna viitoare continuarea povestii!




Articol tradus si postat aici cu acordul autoarei . Articolul in original aici

__________________________________________________________________________________
Ultima oară modificat 01 Mar 2010 08:51 de către snakefishmike, modificat 1 dată în total.
Membru IBC
Încuiat