Ce este un Doubletail?

Articles about Bettas
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

de Victoria Parnell

Doubletail-ul a fost obiect de adoratie chiar de cand a aparut pentru prima datape scena betta. Doubletail (sau DT) betta, asa cum arata si numele lui, are doi lobi caudali distincti, sau cozi. Acestia nu sunt dispusi unul langa altul, ca la Wakin sau Jikin Goldfish, ci unul deasupra celuilalt. In plus, dorsala este foarte mult crescuta in lungime, iar corpurile lor sunt in general mai scurte si mai robuste decat cel al unui Singletail (ST), acest lucru facand ca pestele sa isi poata purta ansamblul de inotatoare mai bogat.

Imagine

Fenotipul DT este controlat de o gena care, atunci cand este dublu recesiva, produce un betta cu doua cozi si o inotatoare dorsala foarte extinsa. Se pare ca sunt si alti factori implicati in aspectul DT, deoarece nu toti au acelasi grad de dispersie a inotatoarei caudale. Gena pare a fi, de asemenea, variabila in manifestare, producand unele specimene cu lobi perfect echilibrati, cat si altele cu cu lobi extrem de disproportionati unul fata de celalalt.

Imagine
Mascul betta Doubletail foarte echilibrat


Nu am reusit sa gasesc o consemnare exacta a momentului cand a aparut mutatia DT si cine a prezentat-o pentru prima data. Unii spun ca primii DT au aparut din fishroom-ul lui Warren Young (crescatorul care a facut cunoscut “Libby Betta”), in timp ce altii spun ca DT aparuti in mod natural au ajuns intr-un transport din Asia de sud-est si ca au fost apoi dezvoltati de catre pasionatii de betta ai vremii, entuziasmati de aspectul acestora.

Imagine
Exemplu de DT betta din perioada de inceput, crescut de pasionati (J.Sonnier)


Se stie ca mutatia DT este produsa printr-un proces numit ventralizare, in cadrul caruia inotatoarea dorsala se diferentiaza fata de tiparul sau normal spre unul care influenteaza inotatoarea anala si caudala inferioara a unui ST. Cu alte cuvinte, mutatia inlocuieste partea de sus a unui peste cu cea de jos, dar este limitata la nivelul inotatoarei anale si a celei caudale. Nu veti gasi un betta DT cu 2 inotatoare ventrale aparand in fata dorsalei lui. S-a dovedit ca radiatia ultravioleta poate stimula ventralizarea embrionilor betta, dar nu se cunoaste daca acest lucru este responsabil pentru aparitia spontana a mutatiei DT in natura.
Imagine
Mutatia DT aparuta in mod natural la un Betta splendens tipul salbatic (Ph. Precha Jintasaerewange)

Cresterea DT poate fi o afacere inselatoare, caci mutatia este predispusa la probleme spinale si diformitati. Inmultirea DT x DT va produce 100% DT, dar aceste imperecheri produc, de asemenea, o mai ridicata probabilitate de aparitie a coloanei vertebrale aplecate (curbate) si alte defecte. Procedura uzuala este sa se incrucizeze DT cu ST, ceea ce reduce incidenta problemelor spinale la descendenta si serveste, de asemenea, la alungirea dorsalelor la puietul ST produs din imperechere. O prima generatie rezultata din incrucisarea unui betta DT cu un betta care nu poarta gena DT va produce numai exemplare betta ST, cele mai multe dintre ele fiind, de asemenea, heterozigote pentru DT. Denumirea atribuita unui ST care poarta gena DT este este ST/dt. Reproducerea  ST/dt x ST/dt va produce aproximativ 25% DT. Reproducerea unui DT cu un ST/dt va duce la obtinerea unui procent mai ridicat de descendenta DT (aproximativ 50%).

Este o practica obisnuita in present printre crescatorii de betta de expozitie sa foloseasca DT pentru a imbunatati liniile lor ST, prin cresterea volumului inotatoarelor acestora si a latimii inotatoarei dorsale. Acest lucru se poate obtine chiar de la generatia F1, dar prin inmultire selectiva poate fi sporit, astfel incat betta ST  sa prezinte o dorsala aproape la fel de larga ca DT!

Imagine
Betta ST cu inotatoarea dorsala foarte marita, dovada a actiunii genei DT!

O dezvoltare noua si placuta ca aspect este HM DT, cu lobi caudali plini, extinsi, care se pot dispersa pana la 180 de grade sau chiar si mai mult. Acest lucru, combinat cu raportul simetric al inotatoarei dorsale fata de cea anala, produce un betta foarte impresionant, intr-adevar!

Articol tradus si postat cu acordul autoarei . Articolul in original aici
Membru IBC
Încuiat