“Dragonii” – O noua era in lumea pestilor betta “bling-bling” (stralucitori)

Articles about Bettas
Încuiat
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

de Victoria Parnell-Stark* si Joep H.M. van Esch*
* ambii autori au contribuit in mod egal la aceasta lucrare

Acest articol a fost publicat in Flare (Revista IBC) – Martie/Aprilie 2009, Volum 42, Nr.5


In ultimii ani, ambii autori au lucrat in mod deosebit asupra betta metalic in programele lor de crestere. Experientele si gandurile lor in legatura cu trasatura “metalic” au fost prezentate in mai multe articole (“Copper gold” – (2003) (1); “Metallics and Masks” (2005) (2); “Understanding metallic genetics” (2006) (3). Ambii autori au decis sa faca echipa pentru a impartasi gandurile si experientele lor legate de “dragoni”.

Este limpede ca dezvoltarea betta metalic a fost catalizatorul unei adevarate “febre a bling-bling” printre pasionatii betta din intreaga lume. Betta metalici au influentat foarte mult hobby-ul betta si au deschis pentru multi crescatori posibilitatea sa dezvolte noi varietati de culori si combinatii. Dupa betta metalic, care si-a pus o amprenta atat de pregnanta asupra hobby-ului betta, o alta varietate vine tare din urma. Aspectul unic al acestui asa-numit “dragon” betta este caracterizat printr-un strat argintiu/alb metalic gros, solid, care seamana aproape cu o armura. “Dragonii” au acaparat imaginatia crescatorilor de betta peste tot in lume, ducand la reactia care a fost  descrisa, cu umor, prin termenul “dragon fever” (febra dragonului). Dar ce sunt de fapt “dragonii”, de unde au aparut, sunt ei oare cu adevarat diferiti de betta metalici?

Imagine
“Dragon” rosu (4)

Imagine
“Dragon” galben (5)

Imagine
“Dragon” oranj (6)

Imagine
“Dragon” negru (7)


Originea “dragonului” betta

Conform lui Pichet (crescator din echipa Interfish – Thailanda), primii “dragoni” au fost creati folosind un “super” red plakat, un red copper plakat si Betta splendens mahachai (8). Cu unele dificultati, Betta splendens mahachai salbatic a fost incrucisat cu red copper plakat, cu intentia de a pastra trasaturile Betta Splendens mahachai in descendenta. Apoi un mascul tanar din aceasta depunere a fost incrucisat cu o femela super red plakat. Al treilea pas a fost o incrucisare mama x fiu: femela super red a fost incrucisata cu un mascul din descendentii ei, printr-o metoda denumita in mod obisnuit cu termenul “line breeding”.  Desi forma corpului si ansamblul inotatoarelor puietului nu erau foarte bune, iar unele exemplare chiar prezentau malformatii ale corpului, culoarea era acolo si se nascuse prima pereche de dragoni! Primii “dragoni” au fost dezvoltati de catre Mr. Tea. “Red dragon V1” au fost prezentati intai publicului thailandez in editia din decembrie 2004 a revistei numite “Fancy Fish” de catre echipa de crescatori Interfish (9).

Imagine
Revista Fancy Fish Magazine – Thailanda (9)

Imagine
“Dragon” rosu cu corpul intunecat (9)

Stratul iridescent stralucitor al “dragonului” rosu V1 nu acoperea complet corpul, iar Mr. Somchat (echipa de crescatori Interfish – Thailanda) a fost cel care a fososit acesti pesti pentru a imbunatati culoarea si ansamblul inotatoarelor la Red Dragon V2. In 2005, primii dragoni au fost expusi la Aquarama de catre echipa de crescatori Interfish, care, de asemenea, au prezentat pentru prima data “dragonul” rosu restului lumii. In acest stadiu pestele avea inotatoare scurte si, desi nu a luat nici un premiu, multi crescatori asiatici au fost impresionati de aspectul lui.

Imagine
Red “dragon V2 deschis (7)


Linia “Armadillo”

In timp echipa de crescatori Interfish a uimit lumea cu noii  sai betta “dragon”, o linie numita Armadillo a fost produsa in Statele Unite de catre Victoria Parnell-Stark de la Bettysplendens.com. Ideea initiala pentru acestia a venit de la o carte a lui Walt Maurus (10), in care acesta a inclus o fotografie a unui betta cu un aspect cu adevarat unic, care era rezultatul incrucisarii Betta splendens cu betta salbatici, cum sunt Betta Imbellis. Aceasta frumusete a fost numita “Neon” betta. Hotarata sa reproduca anomalia, Victoria Parnell-Stark a achizitionat mai multe perechi de betta salbatici din Thailanda , intr-un transport care a inclus atat Betta imbellis cat si Betta splendens mahachai. Dupa cum au dovedit rezultatele descrise mai inainte, incrucisarile Betta splendens mahachai  s-au dovedit nu numai dificile, dar si temperamentale, si numai datorita catorva procese si erori au fost  inregistrate depuneri reusite intre un Betta splendens mahachai si un Betta splendens green (verde). Totusi, puietul rezultat nu a fost niciodata deosebit de rezistent sau prolific.

S-a obtinut considerabil mai mult succes cu incrucisarile intre Betta splendens x Betta imbellis, unele dintre ele foarte interesante. Au inceput sa apara pesti cu un inalt grad de iridiscenta si cu masca. Prima generatie a dat multe exemplare de betta verde/rosu si multicolor, unele cu mare iridiscenta a solzilor si branhii stralucitor colorate. Urmatoarele depuneri au sporit efectul, astfel ca in cateva generatii au inceput sa apara betta cu iridiscenta mai puternica  si cu masca completa. Hibrizii Betta splendens mahachai x Betta splendens nu s-au plasat atat de bine, astfel ca inainte ca influenta lor sa se piarda in totalitate au fost absorbiti in linia de hibrizi Betta splendens x Betta imbellis. In 2006 primii betta “Armadillo” au fost dati spre vanzare, si nu a durat mult pana cand pasionatii betta  au observat similaritati intre “Armadillo” si “dragoni”. Intr-adevar,  originea lor a urmat o formula foarte asemanatoare, cu diferentele (in special in privinta culorii) care probabil au fost datorate influentei Imbellis la “Armadillo”.

Imagine
Betta “Neon”, un hibrid Betta splendens x Betta Imbellis (10)

Imagine
“Armadillo” plakat (11)


“Dragonii” –  Inapoi la origini !!!

Betta imbellis, Betta smaragdina si Betta splendens mahachai au in mod natural un mai inalt grad de iridiscenta pe solzi in comparatie cu Betta splendens, ceea ce probabil ca este o adaptare la apa mai obscura din habitatul lor natural. Atat “dragonii” cat si “armadillo” descrisi mai sus sunt caracterizati prin solzi grosi, cu iridiscenta metalica, si care seamana aproape cu o armura a corpului. Daca aruncam o privire asupra originii metalicilor si a “dragonilor”, vedem o multime de suprapuneri. Incrucisarea Betta domestici cu Betta imbellis a dus la aparitia metalicilor, care inschimb au, de asemenea, o importanta contributie la dezvoltarea “dragonului”. Aceasta origine comuna foarte probabil explica similaritatea dintre metalici si “dragoni” dar, in cazul influentei aditionale mai tarzii a Betta splendens mahachai,  pare sa fie cheia catre solzii grosi, stralucitori si metalici, ca o armura. Atunci cand comparam tipul salbatic Betta imbellis si Betta sp. mahachai, putem deja vedea ca iridiscenta este mai stralucitoare si mai groasa la cel din urma.

Imagine
Betta splendens (tipul salbatic) (12)

Imagine
Betta imbellis (tipul salbatic) (13)


Imagine
Betta smaragdina (tipul salbatic) (14)

Imagine
Betta sp. mahachai (tipul salbatic) (14)


Daca luam aceste patru (sub)specii, in mod teoretic s-au putut face urmatoarele incrucisari:
- Betta splendens x Betta imbellis
- Betta splendens x Betta smaragdina
- Betta splendens x Betta sp. Mahachai
- Betta imbellis x Betta smaragdina
- Betta imbellis x Betta sp. Mahachai
- Betta smaragdina x Betta sp. Mahachai


Cu exceptia incrucisarilor Betta splendens x Betta imbellis, nu exista prea multe date documentare sub aspectul posibilitatii reale a tuturor acestor specii de a se inmulti prin incrucisare fara probleme. Daca studiem originea “dragonului” asa cum este descrisa mai sus, conform lui Pichet nu a fost usor sa se incruciseze Betta red copper x Betta sp. mahachai. De notat ca “copper” este un fenotip metalic, care a fost creat incrucisand Betta splendens cu Betta imbellis, totusi nu se stie cate generatii il despart pe acest peste anume de aceasta hibridizare initiala – numarul este necunoscut. In mod izbitor, Victoria Parnell-Stark a intampinat, de asemenea, dificultati cu hibrizii Betta splendens x Betta sp. mahachai. In ambele cazuri pare ca o mixtura intre aceste trei specii a fost necesara pentru a crea si fixa o linie sanatoasa, viabila. De ce au fost dificile unele dintre aceste incrucisari? A fost doar o coincidenta sau poate ca anumite specii erau, din punct de vedere evolutiv, la mai mare distanta una de alta? Oare similitudinea aspectului Betta imbellis si Betta sp. Mahachai si disponibilitatea pentru incrucisare sa insemne ca sunt mai apropiati din punct de vedere evolutiv unul de celalalt decat de Betta smaragdina si/sau Betta sp. mahachai? Pe baza fenotipului lor Betta smaragdina si Betta sp. mahachai prezinta, de asemenea, un numar de similitudini - oare aceasta influenteaza faptul ca sunt mai usor incrucisati intre ei decat cu Betta splendens si/sau Betta imbellis?


Cateva alte intrebari ramase fara raspuns de retinut in legatura cu acest subiect sunt:

1. Contreaza ce sex folosim la incrucisarea speciilor? Sunt oare rezultatele diferite cand incrucisam un mascul din specia A cu o femela din specia B sau invers?

2. Hibrizii F1 din incrucisarile sus mentionate sunt in mod normal fertili, si  aceasta depinde de sex? Se stie ca hibrizii F1 rezultati de la 2 specii care sunt diferite din punctul de vedere al arborelui filogenetic pot fi infertili. Conteaza aceasta pentru ambele sexe sau  este posibil, in unele cazuri, sa folosim masculi sau femele hibrid pentru a-i reincrucisa cu una dintre speciile folosite la incrucisarea initiala?


3. Poate hibridismul sa functioneze ca un “pod” intre doua specii distincte? Ideea unei ipoteze ulterioare ar fi ca descendenta hibrida F1 de la  doua specii diferite ar putea sa functioneze ca “pod” genetic pentru incrucisarea a doua specii care sunt diferite din punct de vedere evolutiv.


“Dragonii” – Genetica?

Stim ca primii betta metalici au fost creati in jurul anului 2000. A durat aproape 5 ani pana cand Dr. Leo Buss a publicat unele documente care ne-au furnizat mai multe informatii si o privire in interiorul acestui subiect, in privinta modului cum a fost obtinut din punct de vedere genetic acest fenotip (15-18). Pana acum a trecut aceeasi perioada de timp de cand primii “dragoni” au fost dezvoltati, dar inca nu se stie prea mult despre modul obtinerii lor din punct de vedere genetic si mostenirea acestui  fenotip, si de aceea ne-au ramas destul de multe intrebari fara raspuns:


Ce gene determina fenotipul “dragon” ?

Putem vedea limpede ca aspectul unic al “dragonului” afecteaza in mod clar stratul iridiscednt. Totusi, au fost definite cateva gene care afecteaza stratul iridiscent, de exemplu clasicele culori iridiscente albastru otel (blbl), turcoaz (BIBI) si albastru regal (Bibi), metalic sau galben reflectand iridoforii (varianta tipului salbatic a locus-ului iridofor de galben redus) (18) si gena de imprastiere a iridiscentei (Si)  - care este responsabila pentru cresterea culorii iridiscente din punct de vedere al densitatii si distributiei.

In 2007, Joep van Esch, de la Bettaterritory.nl, a facut unele incrucisari experimentale cu “dragoni” in fishroom-ul sau,  pentru a invata mai multe despre comportamentul ereditar al acestei trasaturi (vezi pedigree-ul mai jos). Dupa ce a incrucisat  un “dragon” cu un metalic obisnuit (BT171007A), a observat ca intreaga descendenta avea fenotip copper. Luand in consideratie faptul ca un fenotip copper (albastru otel metalic homozigot, blbl ++) poate fi obtinut numai atunci cand descendenta are o alela albastru otel (bl) si una metalica (+) de la fiecare parinte (3), acest rezultat sugereaza ca ambele trasaturi ar putea juca un rol important in aspectul unic al fenotipului “dragon”. In mod foarte interesant, solzii metalici ai descendentei pareau mai grosi si mai solizi decat cei observati la pestii metalici obisnuiti. Aceasta caracteristica a fost trecuta, de asemenea, descendentei, atunci cand un “dragon” heterozigot a fost incrucisat cu un peste metalic heterozigot  (BT271107). Descendenta rezultata din incrucisarea unei perechi sibbling (frati identici din punct de vedere genetic) (BT171007B) este formata din pesti heterozigoti, homozigoti si non-metalici, fara a prezenta acest aspect unic, care a fost observat anterior. Desigur, este de retinut ca aceste descoperiri s-au bazat numai pe observatii macroscopice (cu ochiul liber). Totusi, aceste incrucisari arata ca trasatura “dragon” este ereditara, poate fi mostenita, si sugereaza ca se comporta ca una dominanta, deoarece afecteaza, in mod clar, stratul iridiscent la pestii heterozigoti.
Imagine

In rapoartele de inmultire ale lui Pichet si Vi ctoria Parnell-Stark, care au incrucisat un peste metallic cu un Betta sp. Mahachai, pare sa se afle cheia solzilor grosi, stralucitori si cu aspect de armura ai “dragonilor”. Dr. Leo Buss a raportat ca Betta metalici domesticity si tipul salbatic Betta imbellis poseda iridofori care reflecta culoarea galbena (16), dar nun e este cunoscut daca acest lucru este valabil si in cazul Betta smaragdina si Betta sp. mahachai. Se cunoaste ca este posibil ca unele variante ale unei anumite gene (polimorfisme) sa existe in cadrul unei populatii a unei specii anume. Cum sunt Betta Splendens, Betta imbellis, Betta smaragdina si Betta sp. mahachai, care au, toate un stramos comun, exista sansa ca astfel de variante de gene sa existe si la aceste (sub)specii si ca acestea sa se fi combinat prin incrucisarea diferitelor (sub)specii.  Care gena/gene si/sau varianta/variante sunt exact cele responsabile pentru aspectul unic al “dragonilor” –aceasta este dificil de precizat fara o examinare microscopica a cromatoforelor insesi si a unui program de inmultire bine stabilit.


Exista “dragonii” albastri?

Stratul metalic caracteristic gros, argintiu/alb de pe corpul “dragonilor” este (in mod obisnuit)  rosu, galben, oranj, alb si negru. In cazul “dragonilor” rosii, galbeni si oranj, acest strat poate fi observat atat la pestii cu corpul deschis la culoare cat si la cei cu corpul de culoare inchisa. In mod interesant, pana acum acest strat metalic caracteristic argintiu/alb nu a fost observat la betta cu corpul intunecat care au o culoare iridiscenta clasica (albastru otel, turcoaz sau albastru regal) pe corp sau pe inotatoare. Fotografia ilustreaza un exemplu imaginar pentru ceea ce vor sa spuna autorii cu aceasta.

In cazul “dragonilor” cu corp de culoare intunecatea, cu o baza iridiscenta clasica, aspectul argintiu/alb pare sa fie mascat, desi pe baza observatiilor macroscopice (cu ochiul liber) solzii lor par sa difere in mod clar in comparatie cu un peste obisnuit, prin faptul ca sunt mai solizi. Au fost semnalati dragoni rosii si negri cu o stralucire albastrie pe solzi, dar inca nu s-a raportat dezvoltarea unor “dragoni” albastri adevarati, cu acesti solzi tipici, grosi, argintii/albi. Ar fi interesant de aflat daca este posibil sa se obtina un strat gros, argintiu/alb, dupa incrucisarea unui “dragon” albastru sau copper, asa cum este descris mai sus, cu un betta rosu, galben, oranj sau negru.

Imagine
Exemplu imaginar de “dragon” albastru (19)

Imagine
Dragon “albastru”(20)

Imagine
“Dragon” copper (21)




Este posibila cresterea de dragoni fara masca?

In general, fenotipul “dragon” pare sa fie asociat cu stratul iridiscent care acopera capul, trasatura asa-numita “masca”. Este cunoscut faptul ca trasatura metalica si cea de masca sunt cauzate de gene separate si ca pot sa lucreze independent. Cu exceptia catorva “dragoni” marble, cel putin dupa cunostintele noastre nu au fost inmultiti “dragoni” fara masca - dar, desigur, acest lucru se poate schimba in viitor.


In concluzie…

Desi fenotipul “dragon” a fost introdus in cadrul hobby-ului nostru in urma cu 5 ani, posibilitatile sale nelimitate si noi combinatii de culori si de modele  sunt obtinute si perfectionate in continuare. Inca nu este clar cum ar trebui sa definim adevaratul “dragon”. Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie facuta mult mai multa munca de cercetare. O examinare microscopica amanuntita a cromatoforelor, asa cum anterior s-a facut cu iridoforele care reflecta culoarea galbena (15-18), combinata cu un program de inmultire bine definit, ar putea furniza mai multe informatii referitoare la care gena/gene si/sau varianta/variante de gene sunt responsabile pentru aspectul unic si mostenirea “dragonului”.

Bun venit intr-o noua era in lumea pestilor betta “bling-bling”!

Imagine
Varianta de “dragon” rosu (21)

Multumiri:

Dorim sa multumim Dr. Leo Buss (SUA), Stefan Psarakos (Australia) si Ursulei Bosnjak (Austria) pentru sugestiile lor si “ochiul critic” cu care au revazut acest articol.


Articol tradus si postat cu acordul autorilor . Originalul aici .
Membru IBC
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

Nota personala .


Am reusit cu succes hibridizarea intre un mascul de betta sp. mahachai si o femela de crown tail rosu . Puii rezultati nu sunt foarte spectaculosi , dar sunt frumosi . Despre ei voi reveni intr-un topic separat , cu poze  :) .
Membru IBC
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

confirm cele spuse/scrise de mihai mai sus, sunt si la mine vreo 3 perechi  si sunt extrem de frumosi!
culoarea aripioarelor si reductia radiilor extrem de bine definite

L.E. si eu merg in paralel cu o linie-hibrid de smaragdina; masculul cel mai frumos se vede aici
Ultima oară modificat 31 Mar 2010 20:01 de către livulik, modificat 1 dată în total.
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Încuiat