Inmultirea responsabila (part. III)

Articles about Bettas
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Dotari necesare pentru a te apuca de inmultit betta.

Daca cele scrise in partea I nu te-au descurajat si esti dispus la aceste eforturi atunci inseamna ca esti un bun candidat pentru a fi crescator de succes. Urmatoarea grija trebuie sa fie achizitionarea celor necesare inmultirii. Desi exista « n » modalitati de inmultit betta sunt totusi cateva articole indispensabile.
Un bazin pentru inmultire. De plastic sau sticla, minim 10 litri, preferabil 20 de litri (veti constata mai tarziu ca este mult mai usor de intretinut ponta !). ca forma este de preferat unul cu suprafata cat mai mare, nu inaltimea.
Un incalzitor submersibil; desi s-au realizat ponte de succes si la 24 grade, sunt de preferat 27 de grade.

Un filtru format dintr-un burete bolborositor. Este bine sa fie introdus de la inceput in bazin dar sa nu fie pornit. Dupa ce puii incep sa inoate orizontal se porneste filtrul, dat pe minim sa nu produca curenti in bazin ci doar sa « rupa » suprafata apei pentru a permite schimbul de gaze.
Capac pentru bazinul de reproducere este absolut necesar. Aerul din interiorul bazinului trebuie mentinut foarte umed, ajuta la mentinerea cuibului de bule si se pare ca si puii sunt sensibili la aerul uscat.

Plante de suprafata. Acestea au un rol foarte important deoarece bazinul se apropie astfel de mediul natural, este mai putin stres pentru pesti si in acelasi timp plantele devin si loc de ascuns pentru femela iar mai tarziu pentru pui. Este foarte important ca femela sa aiba ascunzatori deoarece imperecherea la betta este uneori foarte violenta, in special la varietatile de Plakat.

Indian Almond Leaf (IAL, ketapang)-este alegerea ideala pentru conditionarea apei; extractul de IAL (solutia de la Atison, de exemplu)-este iarasi o varianta buna; extractul Blackwater-este acceptabil; solutiile autohtone cu frunze de stejar-nu le-am experimentat personal. Toate acestea introduc in apa taninuri care imita mediul natural al betta (un mediu usor acid de culoare inchisa).

O bucata de polistiren sau orice obiect netoxic ce poate pluti, chiar si frunzele unor plante pentru a ajuta masculul sa intretina cuibul.

O sticla transparenta in care se introduce femela cat timp construieste masculul cuibul; acest lucru o fereste de primele avansuri mai violente ale masculului.

Hrana pentru conditionarea genitorilor. Cu 10-14 zile inainte de depunere ambii genitori au nevoie de hrana de calitate, bogata in proteine. Este necesar pentru mascul sa reziste bine maratonului impus de culegerea icrelor si puilor iar pentru femela sa produca cat mai multe si sanatoase icre.

Hrana pentru pui. Majoritatea crescatorilor folosesc hrana vie in primele saptamani ale puilor deoarece le stimuleaza instinctul natural de pradator. Primele pe meniul puilor sunt vinegar eels, microviermii si artemia proaspat eclozata. Un bun inlocuitor este galbenusul fiert de ou si artemia decorticata. 
Bazine de crestere si cutii pentru separarea masculilor. Incepand cu varsta de 2 luni puii masculi incep sa trebuiasca separati in cutii; sunt crescatori care separa si femelele; acesta este un lucru foarte bun dar este nevoie de mai mult spatiu in fishroom. Eu cresc femelele la comun intr-un bazin de 100l, foarte bine plantat si filtrat, separandu-le pe cele ce urmeaza sa fie inmultite cu o saptamana inainte pentru conditionare.
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Încuiat