Parnell spune doar "show size 8-12 weeks", nu zice nimic despre reprodus. Acel "another filial spawning every 3-4 months" e spus de Victoria Stark, deci sa nu amestecam. Mai departe, Stark face o estimare, o medie, in articol nu sunt luate in calcul cazurile exceptionale, ci o linie generala a beneficiilor power growingului. Nu uita ca intre "show size" atins si reproducerea propriu zisa pot avea loc si alte evenimente consumatoare de timp, precum participarea pestelui la concursuri, eventuala conditionare, eventualele rateuri in procesul de reproducere, disponibilitatea crescatorului (care poate are alte planuri decat inmutirea pestelui in secunda doi dupa ce l-a adus la dimensiunea si forma de adult). Ca sa inchei, eu nu gasescu o discrepanta intre intervalul "8-12 saptamani" si "alti pui la fiecare 3-4 luni". Observa ca limitele intervalelor (12 weeks vs 3 luni) se cam suprapun.
afirmi că VT+muncă=HM ... Este doar parțial adevărat pt că mai este ceva în ecuație ce nu ai trecut! De-a lungul muncii ăsteia a avut loc o mutație și astfel s-a putut selecta și s-a ajuns la HM!
Afirmatia mea e o simplificare, pentru a se ajunge la o concluzie pe scurt. Poti inlocui "veiltail" cu "roundtail", esenta ramane. Halfmoon a aparut din ceva considerat inferior si imbunatatit prin efort depus pentru asigurat "materialul" si prin munca de selectie. Mutatiile genetice sunt cele care asigura progresul, asa functioneaza lucrurile evolutiv, dar pentru asta respectivele mutatii
trebuie urmarite si selectionate in mod activ. Pic cu pic, radie cu radie, mutatie cu mutatie si asa s-a adunat de un genotip, izolat si stabilizat de catre creatorii halfmoon-ului. Exista probabil si creatii intamplatoare, gen apare o mutatie evidenta (de obicei este implicata o singura gena) in acvariul unui norocos, si acesta e suficient de inspirat incat sa o izoleze si sa o perpetueze. Nu a fost cazul la halfmoon, evident.
Și dacă tot faci asta, aplică același raționament și la DT; ia doi pești single-tail și înmulțește/selectează pînă iese DT ;)
Banuiesc ca asta este cazul mutatiei intamplatoare aparuta in acvariul norocosului, situatie despre care vorbeam mai sus. I-a aparut in acvariu o ciudatenie. A imperecheat-o cu un peste normal (ST) si a obtinut DT in F2. Alta Marie cu alta palarie. Nu asta a fost cazul la la creatia halfmoonului, dupa cum foarte bine stii.
Și acum te întreb eu: chiar trebuie să o luăm mereu de la 0?!?! Nu putem începe dintr-un punct unde deja s-a ajuns?!?! Chiar trebuie să începem să inventăm roata având în vedere că ea a fost deja inventată?!?!
Raspunsul este in mod evident "nu". Asta ar insemna ca ar trebui sa incepem toti cu pesti prinsi in orezaria asiatica si sa lucram pe ei. E absurd. Suntem homo sapiens, folosim ce avem de la generatiile anterioare si adaugam contributia noastra, daca reusim. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa nu tratam cu desconsiderare alti pesti. "Cioaca" de ieri este halfmoonul de azi. Doubletailul, adica eroare genetica sau mutantul ingrozitor cu corp scurt, doi lobi caudali si draperie de dorsala care nu ar fi intrat in nici un concurs ieri, este azi un standard acceptat si folosit la imbunatatit linii de ST. Dupa parerea mea, sigurul aspect care ar trebui sa fie un factor limitativ in aprecieri este sanatatea si perspectivele de viata buna ale pestelui. Din acest punct de vedere, pana si halfmoonul este aproape de linia rosie. Insa trebuie sa fim realisti. Asta nu inseamna cu undeva, cineva nu incearca sa obtina bettanul cu deschidere caudala 360 grade, indiferent la alte pareri. Poate ca va reusi.
majoritatea covârșitoare au bariera asta de 15-16 săptămâni. Crezi că de nebuni? Crezi că nu le-ar conveni să fie 7 săptămâni?!? Ba da, dar dezavantajele sunt mai mari decât avantajele!
"Majoritatea" la care te referi implica o medie. Eu se pare ca sunt la o extrema. Si da, dezavantajele s-ar putea sa fie mai mari decat avantajele, nu te contazic. Un dezavantaj presupun ca este faptul ca efortul depus pentru ultra power growing nu este rasplatit pe masura, cu rezultate proportionale. Daca ai 5 ponte in paralel in growouturi separate, s-ar putea sa nu iti convina sa te culci zilnic la 3 dimineata ca sa castigi cateva saptamani. Iti ilustez plastic ca sa ma fac inteles. Accepti sa lucrezi 8 ore pe zi pentru 1000 de euro? Probabil da. Accepti sa lucrezi 16 ore pe zi pentru 2000 de euro? Hmm.. Cine stie, asta ar fi power working. Unii renuta, mai au si altele de facut cu viata lor decat munca+mancare+somn. Ultima intrebare: accepti sa lucrezi 24 de ore pe zi pentru 3000 de euro? Nu, pentru ca mori. In termeni economici se numeste "diminishing returns":
https://en.wikipedia.org/wiki/Diminishing_returns
Asa e si cu crescatorii. Clar le-ar conveni sa aiba adulti in 7 saptamani dar nu pot (nu ii duce carca) sau nu vor. Este vorba despre gasirea acelui "sweet point". Daca nu ma crezi, pune problema in termeni absoluti. Le-ar conveni crescatorilor sa aiba adulti show size prin magie peste noapte garantand rezultate instantanee in munca de selectie si creatie? Te asigur ca da.
Inchei cu (inca) un citat din Stark:
"However, you might be among those breeders for whom raising bettas is such a relaxing pastime that you do not mind bringing them along more slowly."
Oameni si oameni, alegeri si alegeri. Fiecare cum considera, asta insa nu inseamna ca o anume alegere este un lucru postulat ca fiind gresit. E o optiune si atat.