Inmultirea la betta

The techniques of reproduction Betta splendens
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Mentionez ca nu este si nu se vrea un articol stiintific, este vorba doar de punerea pe “hartie” a propriilor experiente/cunostiinte.

Etape:
1) pregatirea genitorilor
2) pregatirea acvariului folosit pentru inmultire
3) introducerea genitorilor
4) scoaterea genitorilor
5) hranirea alevinilor

1) Pregatirea genitorilor.
In primul rand trebuie alese exemplarele pe care dorim sa le punem la inmultit (1 mascul+1 femela). Acestia trebuie sa aiba varsta minim 3,5luni (eu prefer sa aiba 4 luni minim) si un fizic sanatos (fara deformari ale coloanei, aripioarelor etc.).
Timp de 7-14 zile se pregatesc pentru depunere astfel:
- sunt tinuti in doua acvarii, preferabil invecinate dar despartite astfel incat sa nu se poata vedea decat maxim 1/2h/zi (acest lucru duce la obisnuirea lor unul cu celalalt si declanseaza/ajuta formarea icrelor la femela)
- sunt hraniti cu hrana de buna calitate, preferabil hrana vie (din sursa pe cat posibil sigura)
- in perioada aceasta schimb de apa 25%/zi, cu sifonarea mizeriei de pe fundul acvariilor

2) Pregatirea acvariului folosit pentru inmultire
- eu folosesc un acvariu 40x25x25, fara substrat, cu inaltimea coloanei de apa de 10-15cm.
- temperatura 27-29 grade C
- se pun plante plutitoare (ex. Ceratophyllum demersum), se pot pregati si alte ascunzatori pentru femela( ex. ¼ nuca de cocos), 1-2 frunze Indian Almond si 1-2 buc. 10x10cm de polistiren pentru a ajuta masculul sa construiasca cuibul
- ½ sticla de plastic de 2l

3) Introducerea genitorilor
In momentul in care sunt pregatiti de depunere, se introduc in acvariul de reproducere. Eu personal prefer sa eliberez intai femela, cu o zi inainte, pentru a se putea acomoda cu acvariul, ascunzatorile, etc.
In momentul eliberarii masculului in acvariu mutam femela in jumatatea de sticla, pentru a o proteja de primele avansuri mai violente ale masculului. Dupa alte 12-24h, timp in care masculul a construit cuibul, eliberam si femela in acvariu. In acest moment oprim hranirea.
Initial masculul va alerga putin mai violent femela dar, daca aceasta este pregatita pentru depunere, va “ceda” avansurilor lui si va incepe ritualul de imperechere (imbratisari sub cuib, eliberarea/ferilizarea icrelor, adunarea icrelor care cad si urcarea lor in cuibul de spuma).

4) Scoaterea genitorilor
De obicei momentul incetarii imperecherii il decide masculul si incepe sa goneasca femela din preajma cuibului. Acesta este momentul cand femela trebuie scoasa din acvariul de reproducere altfel se risca ranirea sau chiar omorarea ei de catre mascul.
Acum masculul este cel care se va ocupa singur de cuib, de icre. Va aduna icrele cazute din cuib, va reface parti din cuib, posibil chiar sa reconstruiasca altul si sa mute toate icrele.
La o temperature de 28-29 grade Celsius puii vor ecloza in 24-30h iar prezenta lor poate fi observata (se vor vedea mici codite care atarna din cuibul de spuma). Dupa aproximativ 2 zile sacul vitelin al puilor va fi consumat, aripioarele se vor dezvolta si ei vor putea inota orizontal. In acest moment se poate scoate si masculul deoarece puii sunt independenti, pot inota singuri.

5) Hranirea alevinilor
Puii se vor hrani primele 3-4zile cu infuzori, galbenus de ou (acesta necesita mare zgarcenie in folosire), mancare speciala pentru alevini(comercializata de diverse firme de specialitate). Urmatoarele zile se poate trece pe hranirea cu artemia proaspat eclozata, microviermi.
Mentionez ca primul schimb de apa nu este indicat sa se faca in primele 10zile, iar dupa aceste zile trebuie avut grija ca apa sa fie declorinata si la aceeasi temperatura cu cea din acvariu.
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Încuiat