Afirmatia ta e aplicabila stilului tau de crestere si pestilor tai. Daca schimbi conditiile si aplici power growing, afirmatia se poate transforma in "pe la 6-7 săptămâni fac primele separări ale masculilor mai precoce" continuata de "stratul de Dragon și/sau de Gold se instalează abia după 11-12 săptămâni". Nici una din afirmatii nu este incorecta si nici o metoda nu este gresita. Si ca sa intelegi, eu am avut deces de mascul tanar in grow-out cauzat de lupte fraticide intre pesti intrati in saptamana 7 de crestere (varsta 6 saptamani si cateva zile). Era mascul mare, l-am gasit rupt si pitit sub burete de filtru. L-am separat dar a ramas socat, nu a mancat, nu si-a revenit, a murit. Pot tine fara probleme cativa masculi mai fatalai impreuna in grow-out cu femelele mult timp DAR grosul separarii se produce la mine intre saptamanile 6-7, si chiar si asa scot destui zdrentuiti. Aceasta observatie vine in confirmarea faptului ca pestii nu sunt niste pui supradimensionati ci doar niste poesti care au ajuns la maturitate (dpdv dimensiune si comportament) mai rapid.pe la 10-11 săptămâni fac primele separări ale masculilor mai precoce; sunt mărișori, fac cuib în cutie, eu sunt sigur că ar depune fără probleme...
Faza e următoarea: stratul de Dragon și/sau de Gold se instalează abia după 16-18 săptămâni. Și abia atunci văd care rămâne doar platinat, care e Dragon...
Si acum, fii atent, ca realizez ca noi am mai discutat acest subiect. Tu spuneai acest topic pe data de 4 august (referindu-te la niste betta nascuti pe 6 iunie):
Forma intermediara a fost judecata de tine dupa poza lui M11 cand era tanar mascul separat ->livulik scrie: M11 și M3 i-aș folosi în continuare pentru formă! Aș alege cu grijă femela în funcție de ce doresc mai departe! scurt sau lung? La masculi se observă că sunt forma aia intermediară între HM și HMPK, ceea ce nu e neapărat rău ;-)
Trimis de pe al meu Nexus 5 folosind Tapatalk

Eu ti-am raspuns ca nu cred ca e forma intermediara, ca-l stiu pe tacsu.
Acelasi M11, poza mai recenta, nici o forma intermediara ci o loaza de long finned ->

Poza cea mai recenta a lui M11 ->

Eu stiam ce trebuie despre peste si stiam si ca e marble cand l-am imperecheat. Cred ca putem cadea de acord ca fiecare isi stie pestii si isi aplica metodele in consecinta fara ca asta sa insemne ca vreunul face ceva gresit. Exista si situatii punctuale gen long finned, posibil dragonii (nu am experienta cu ei) etc, dar fiecare se pliaza pe ce trebuie ca sa duca treaba la bun sfarsit.

Intr-o confuzie asemanatoare a intrat si Mihai cand eu eram dezamagit ca imi apar cambodgieni intr-o ponta. El mi-a zis sa mai astept, ca sunt pui si el observa niste irizatii, dar suprapunea ce stia ca se intampla la el in acvarii peste varsta pestilor mei.
N-a trebuit sa am prea multa rabdare. In scurt timp am avut un puhoi de cambodgieni (nu puri, cambo pur nu mai exista azi, s-a pierdut).snakefishmike scrie:
\mai ai rabdare pana sa-l denumesti cambodgian. Cambodgianul e non metalic, iar ala nu-mi pare non metalic. In plus, culoare definitiva (cu exceptia genei marble) se stabileste dupa 3 luni.

Varsta la data pozei: 5 saptamani si 4 zile ->