Pentru pereche buna, cum spuneam, contez pe faptul ca o sa gasesc ceva interesant de cumparat de la voi.
Trebuie sa mai si gasesc momentul potrivit, adica 2-3 luni legate in care sa-mi permit sa fiu legat de glie ca sa slugaresc dupa pui. Odata ridicati, adolescentii sunt mai iertatori.
Si mai trebuie sa gandesc faza de "distributie". Culling nu fac, deci si puii care nu au caracteristici dezirabile trebuie sa-si gaseasca o casa, fie si via Piata Obor. Dar parca nu ma vad dand pesti deosebiti pe 50 de bani in piete la revanzatori. Experienta cu adultii nu a fost de natura sa incurajeze. Chiar deloc. Clar n-am infrastructura sa tin prea multi masculi. Nici nu-mi plac improvizatiile gen bidoane, dar nici alte idei stralucite nu mi-au venit. Inca. Mai rumeg acest aspect. Asta e punctul nevragic.
Deocamdata am un card de juvenili si invat pe pielea lor. Sper ca nu si pe sanatatea lor. O sa mai bag update cu evolutia lor.
Reckless Betta Spawning
Cu un sentiment de usurare incredibil, dar si cu nadragii uzi, ajung acasa. Acvariul de 112 litri pustiit si tacut. Intr-o maternitate plutitoare isi examineaza situatia extraordinara un mascul.
Merg in alta camera, la acvariul de 30 de litri, unde se acomodase cu o zi in urma un alt mascul. Acum este inghesuit de 13 surori. Cele mai buricoase. Ma rog, cele mai mari si frumoase dintre alea care s-au lasat prinse. Restul au ramas in echipa de 105 care acum isi incearca norocul in piata Obor. Langa acest acvariu e carantina de 7 litri. Inauntru, infoiat, rupe lantul alt mascul. Aparent incearca sa isi asasineze fratele pe care-l vede in acvariul de visavis. Da, e Alfa. 

Alfa continua razboiul prin sticla cu fratele sau. Acesta nu-l mai stie de sef si ii raspunde cu entuziasm. Alfa ataca si incearca sa muste obraznicatura prin geam. Se comporta ca noi masculi care incearca sa se rupa. Eu sper ca inca mai sunt pui. Imi fac planul din mers. Il intrerup pe Alfa si ii mut in bazinul de 112 litri. Imediat il teleportez si pe rivalul sau langa el. Ca sa le incurc planurile, il eliberz repede si pe cel din maternitatea plutitoare. Daca aveau de gand sa se incaiere, macar sa nu o poata face organizat, pe perechi. Imediat doi dintre ei se gasesc si sunt uluiti. Ies din starea de soc si se pun pe treaba. Nu mai stau sa vad care cu care. Sper sa nu se sesizeze si ultimul si sa faca toti trei remake la secventa duelului din The Good, the Bad and the Ugly. Acum e momentul sa scutur sacul, ca in bancul cu sobolanii, sa nu se organizeze. Le torn prompt in cap 13 surori. Dar haosul trebuie mentinut. Asadar, le schimb apa, ca sa ii distrez in continuare si pot sa-i si supraveghez.
Schimbare de apa sau noroc, important e ca functioneaza. Situatia e noua si pentru mine. E usor sa aspir cu furtunul fara 121 betta prin preajma care n-au nici cea mai mica teama de instrument. Cred ca a fost prima schimbare de apa in care nu am avut de recuperat nimic din lighean. Urmele marii vanatori matinale au fost inlaturate, iar 16 pesti inoata multumiti in 112 litri de apa curata fara sa incerce sa se omoare intre ei.
Desi a devenit doar un desert, inca ii hranesc cu larve de artemia. Rotesc trei recipiente, cu spatiu de aproximativ 24 de ore intre ele. Recoltez din doua si, cand epuizez unul, inca mai am artemia vie in al doilea, in timp ce al treilea asteapta cu oua si sare sa intre "pe productie". Din senin gasesc apa limpede in recipientul caruia "ii venise randul" sa-l inaugurez. It never gets old. Derulez caseta. Imi aduc aminte ca in urma cu doua zile desigilasem una dintre cutiutele cu artemia cumparate din Militari. Alea doua obtinute dupa cautari si alergatura. Se pare ca sunt sterpe. Aceeasi palarie, dar alta Marie. Cutiile sunt identice cu cea din care recoltasem cu succes pana recent. Difera batchul. La asta nu ma gandisem. Contemplu celalate zece cutii din alta serie, cea mai recenta, cumparate oarecum la impuls, "sa fie". Deschid una. E timpul sa le testez si pe ele, sa vad dimensiunea tepei.
Fii-mea are episoade in care se chinuie sa numere pestii. Pestii nu stau locului. Vine cu tot felul de cifre. Zambesc intelegator si explic. Am vrut 11 fete. Sa aiba fiecare fata cate zece litri de apa numai ai ei
in bazin. Dupa ce le-am separat, am vazut cate alte mandre se pregateau sa ma paraseasca. N-am rezistat. Hai, inca 2, sa fie numar impar de gagici. Probabil o prostie, dar asa am citit pe net. Deci 13 fete, da? Plus inca 3 baieti, ca asta ar fi maximul capacitatii mele de gestionare cand vor trebui despartiti. Fii-mea isi vede de ale ei si continua sa le numere. Rezultatele recensamintelor ad hoc sunt mereu diferite. Imi pica fisa. In poze pestii nu se misca. Stiu cum sa rezolv disputa definitiv.

6 stanga + 3 jos + 6 sus = 13 15. Se pare ca atunci cand am suplimentat cu 2 fete m-am balbait. Sau s-a adaugat la superstitia numarului impar, cea care pastreaza pacea, si superstitia numarului 13. L-am depasit. Deci inca doua. Hmm. Important e sa nu mai apara masculi.
Varsta: 8 saptamani + 2 zile + 2 fete.

6 stanga + 3 jos + 6 sus = 13 15. Se pare ca atunci cand am suplimentat cu 2 fete m-am balbait. Sau s-a adaugat la superstitia numarului impar, cea care pastreaza pacea, si superstitia numarului 13. L-am depasit. Deci inca doua. Hmm. Important e sa nu mai apara masculi.
Varsta: 8 saptamani + 2 zile + 2 fete.
Artemia din ultima serie eclozeaza furtunos. Deci am 10 cutii functionale. Cat pentru 4 serii de 123 pui.
Acum nu imi mai trebuie, as putea sa eliberez baia de serviciu si sa amutesc cele doua vibratoare. Scot artemia vie din meniu, puii sunt suficient de maricei. Par din ce in ce mai ariposi pe zi ce trece. Si din ce in ce mai ciuntiti. Da, si femelele. Se mai intampla, mai ales cand e prinsa la mijloc vreuna intre masculi.

Opresc la Obor ca sa cumpar un burete de filtru. Merg direct la vanzatorul care mi-a fost client, sa-i fiu client. Aleg dimensiunea bolborositorului. Ridic privirea spre acvarii si sunt pe jumatate surprins sa-i vad. Par cam zgribuliti. Deci si puii de betta se vand. Pe 3 lei.
Intreb daca se si vand, pe bune, la varsta asta, asa, pricajiti. Zice ceva de cativa pe zi. Uneori mai multi, alteori deloc, dupa noroc. Stii cum e. Nu stiu. O scalda. Pare sa se fereasca sa intre in detalii. Nu mai insist, poate se jeneaza omul ca fur meserie. Uff. Se duce in spate sa aduca buretele. Peste galeti si alte fieratanii, incerc o poza cu zoom.

Intreb daca se si vand, pe bune, la varsta asta, asa, pricajiti. Zice ceva de cativa pe zi. Uneori mai multi, alteori deloc, dupa noroc. Stii cum e. Nu stiu. O scalda. Pare sa se fereasca sa intre in detalii. Nu mai insist, poate se jeneaza omul ca fur meserie. Uff. Se duce in spate sa aduca buretele. Peste galeti si alte fieratanii, incerc o poza cu zoom.

Desi ca masa corporala inca nu vad diferente, Alfa are deja inotatoare sensibil mai lungi decat fratii lui. Incepe sa arata tot mai mult a mascul si tot mai putin a pui. Aici la varsta de 9 saptamani fix. Parca vad si putin par pe piept. 

Ultima oară modificat 05 Mai 2015 20:43 de către dcg, modificat 1 dată în total.
9 saptamani si 2 zile. Fratii lui Alfa sunt mai timizi in anvergura aripilor.

Isi petrec cea mai mare parte din timp cu inotatoarele stranse, incercand sa fie o prezenta cat mai discreta. Cand nu reusesc, platesc pretul, si se prezinta la tuns. Alfa nu este cel mai talentat frizer.

Isi petrec cea mai mare parte din timp cu inotatoarele stranse, incercand sa fie o prezenta cat mai discreta. Cand nu reusesc, platesc pretul, si se prezinta la tuns. Alfa nu este cel mai talentat frizer.

Cumpar cateva plante noi.

Iau si un fel nou de hrana: larve de tantari congelate. Ar trebui sa le placa. Le inaugurez la a treia hranire a zilei, in toi de noapte. Bat cu cutitul in marginea capacului sa-i chem la masa. Pestii se aduna. Recoltez un varf de cutit de substanta maronie. Il risipesc la suprafata apei, asa cum obisnuiesc, ca sa reduc motivele de scandal si lupte. Sunt nedumerit. Ma asteptam sa vad larve de tantar. Se pare ca sunt cumva prelucrate sub forma filiforma. Arata identic cu niste rahati de peste. La fel de nedumeriti ca mine sunt si pestii. Asteapta concentrati sa dea atacul la mancare, sub ploaia de cacatei de betta. Asta-i mancarea. Pe ea! Ei nimic. Repet cu o portie mai mica. Se scurge nemancata la fund. Adun o gramajoara care sa nu arate atat de filiform. O las pe suprafata apei. O femela isi face curaj si se infige. Mesteca. E bun. Inca o gramajoara. Cateva femele o imita pe prima. Ce se risipeste si arata a excrement e in continuare ignorat. Continui. Din ce in ce mai multe femele mananca. Parca a indraznit si un mascul. O femela paraseste grupul si gaseste comoara ce o astepta pe fundul acvariului. Unul cate unul, inghite "rahatii". Se baloneaza la modul serios, are dificultati de inot. Alte femele se alatura la festin. Termin portia. Doua femele si un mascul sunt cu burta perfect goala, probabil scarbiti de fratii si surorile care s-au ospatat cu excremente. Izbucneste scandalul. Doua femele indopate pana peste poate se ameninta.

Nu se potolesc.

Se musca.

Inca o femela se alatura distractiei. Incepe un meci in trei.

Agresiunea se extinde in acvariu. Nu mai e timp de poze. Unde ma uit vad lupte intre femele. Cele cu burta goala au disparut. Probabil s-au ascuns intre noile plante, speriate ca a izbucnit apocalipsa zombie. Le sting lumina sa le linistesc.

Iau si un fel nou de hrana: larve de tantari congelate. Ar trebui sa le placa. Le inaugurez la a treia hranire a zilei, in toi de noapte. Bat cu cutitul in marginea capacului sa-i chem la masa. Pestii se aduna. Recoltez un varf de cutit de substanta maronie. Il risipesc la suprafata apei, asa cum obisnuiesc, ca sa reduc motivele de scandal si lupte. Sunt nedumerit. Ma asteptam sa vad larve de tantar. Se pare ca sunt cumva prelucrate sub forma filiforma. Arata identic cu niste rahati de peste. La fel de nedumeriti ca mine sunt si pestii. Asteapta concentrati sa dea atacul la mancare, sub ploaia de cacatei de betta. Asta-i mancarea. Pe ea! Ei nimic. Repet cu o portie mai mica. Se scurge nemancata la fund. Adun o gramajoara care sa nu arate atat de filiform. O las pe suprafata apei. O femela isi face curaj si se infige. Mesteca. E bun. Inca o gramajoara. Cateva femele o imita pe prima. Ce se risipeste si arata a excrement e in continuare ignorat. Continui. Din ce in ce mai multe femele mananca. Parca a indraznit si un mascul. O femela paraseste grupul si gaseste comoara ce o astepta pe fundul acvariului. Unul cate unul, inghite "rahatii". Se baloneaza la modul serios, are dificultati de inot. Alte femele se alatura la festin. Termin portia. Doua femele si un mascul sunt cu burta perfect goala, probabil scarbiti de fratii si surorile care s-au ospatat cu excremente. Izbucneste scandalul. Doua femele indopate pana peste poate se ameninta.

Nu se potolesc.

Se musca.
Inca o femela se alatura distractiei. Incepe un meci in trei.
Agresiunea se extinde in acvariu. Nu mai e timp de poze. Unde ma uit vad lupte intre femele. Cele cu burta goala au disparut. Probabil s-au ascuns intre noile plante, speriate ca a izbucnit apocalipsa zombie. Le sting lumina sa le linistesc.
Peste noapte am avut cosmaruri cu betta fara inotatoare. Insa dimineata gasesc armonie.

S-au mai dezumflat. Alfa e instalat la locul de cinste asteptand micul dejun.

Habar n-am cine a indraznit, dar si-a luat si el cateva jumuleli. Totusi e intr-o stare mult mai buna decat fratii lui, care indraznesc sa se bage in poza umili.

Au o varsta rotunda: 10 saptamani.

S-au mai dezumflat. Alfa e instalat la locul de cinste asteptand micul dejun.

Habar n-am cine a indraznit, dar si-a luat si el cateva jumuleli. Totusi e intr-o stare mult mai buna decat fratii lui, care indraznesc sa se bage in poza umili.

Au o varsta rotunda: 10 saptamani.
Am ajuns la zi cu jurnalul. E important deoarece daca fac greseli, puteti sa ma trageti de maneca in timp util. Nu va mai fi tardiv. Varsta: 10 saptamani + 1 zi. Acum, la obiect.
La raportul de dimineata, Alfa s-a prezentat cu o frumusete de strungareata.

Nu inteleg cum l-au gasit dusmanii. Seara, cand le-am stins lumina, era binisor. Dimineata, cand le-am aprins-o, abia se trezeau. Doar nu si-a furat perversa in timpul programului de somn? E clar ca a sosit timpul. Acvariul de 30 de litri e pregatit. Presupunand ca ii mai gasesc ticaind cand ma intorc de la munca, o sa bag acolo doi masculi cu despartitor. Clar sau mat, inca mai meditez. Un al treilea va ramane deocamdata cu femelele, desi e foarte posibil ca una dintre ele (sau mai multe) sa fie cea care imi dezbraca masculii. Inca nu stiu care mascul unde va nimeri. Probabil il las pe Alfa in pluton, ca oricum nu mai are fustita. Vreau sa fac comparatii intre ritmul de dezvoltare sihastrie vs la comun. E si maternitatea de 7 litri pregatita in cazul in care il mai incing.
Ghiftuit si barbierit. Crowntail au facut din el.

La raportul de dimineata, Alfa s-a prezentat cu o frumusete de strungareata.

Nu inteleg cum l-au gasit dusmanii. Seara, cand le-am stins lumina, era binisor. Dimineata, cand le-am aprins-o, abia se trezeau. Doar nu si-a furat perversa in timpul programului de somn? E clar ca a sosit timpul. Acvariul de 30 de litri e pregatit. Presupunand ca ii mai gasesc ticaind cand ma intorc de la munca, o sa bag acolo doi masculi cu despartitor. Clar sau mat, inca mai meditez. Un al treilea va ramane deocamdata cu femelele, desi e foarte posibil ca una dintre ele (sau mai multe) sa fie cea care imi dezbraca masculii. Inca nu stiu care mascul unde va nimeri. Probabil il las pe Alfa in pluton, ca oricum nu mai are fustita. Vreau sa fac comparatii intre ritmul de dezvoltare sihastrie vs la comun. E si maternitatea de 7 litri pregatita in cazul in care il mai incing.
Ghiftuit si barbierit. Crowntail au facut din el.

-
- Administrator
Putina sare si niscai frunze de catapa (ori extract) fac minuni in astfel de cazuri.
Membru IBC