Atison Phumchoosri - scurta autobiografie (short biography)

The place to put fish in the spotlight which are/were special to you as a pet, showfish or breeder.
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

Cu voia domniilor voastre, desi nu este vorba despre un peste, imi permit sa postez aici, intrucit in opinia mea Dl. Atison este unul dintre cei mai mari crescatori de betta din lume.

With your permission, although the subject is not a fish, I dare to post here, as, in my opinion, Mr. Atison is one of the greatest betta breeders in the world."Numele meu este Atison Phumchoosri. Sunt thailandez si m-am nascut la Bangkok in 1942. Am urmat scoala primara si secundara in Bangkok, apoi am studiat in Germania, unde am devenit cameraman si am lucrat intr-o agentie internationala de stiri, realizand reportaje de razboi in Laos, Cambodgia si Vietnam. Dupa o munca grea si periculoasa de 4 ani am renuntat si m-am transformat in fermier pentru totdeauna.
Imagine
In 1952 aveam zece ani si am inceput sa caut betta. M-am dus aproape oriunde pentru a gasi luptatori buni, pe campuri de orez, in canale si chiar in mlastinile din Bangkok. In acea perioada Thailanda avea o populatie de numai 18 milioane de locuitori si erau campuri de orez si canale peste tot, mai ales la Bangkok. Locurile in care m-am dus foarte des erau Sathorn Canal si Wireless Canal.

Bettasplendens pe care i-am luat din aceste doua canale erau excelenti luptatori. Luptatorii din zone diferite ale canalelor sunt diferiti ca mod de combativitate, iar cei mai multi dintre luptatorii mei buni proveneau din Wireless Canal, chiar pe langa Ambasada Americana. Dar in prezent in Bangkok sunt mult mai putine canale si aproape deloc campuri de orez. Cred ca cei mai multi dintre luptatorii pe care i-am obtinut in acele zile erau din specia imbellis si rareori betta splendens. Am crescut betta si am renuntat la aceasta activitate de mai multe ori, datorita studiilor si a ocupatiei mele, fiind plecat in strainatate.
Imagine
Aceasta este ferma mea, situata in districtul Kaengkracharn din provincial Petchburi, la circa 180 km sud de Bangkok. Sunt 330 bazine de beton de 1,5 x 2,00 metri si 100 bazine de 1 metru diametru, inclusiv sistemul de apa. Aici putem creste mai mult de 200 000 de betta in acelasi timp si peste 20 000 betta pot fi trimisi  pe piata saptamanal, in mod regulat.

Din 1994 am inceput sa cresc betta in mod serios. Am inceput cu 20 de bazine de ciment de 1 metru diametru, acum am peste 330 bazine de 1,50 x 2,00 metri si 400 bazine de 1 metru diametru. Am doua ferme, una este in provincia Petchburi, iar cealalta este in Bangkok, unde locuiesc cu familia mea. Am 9 culori de baza, atat short tail cat si long tail, si sunt si single si double tail, rezultand 36 varietati diferite, plus 3 culori de baza betta HM. Cele 9 culori sunt: rosu, rosu opaque (arata mai mult ca portocaliu), alb (opaque si celofan), chocolate, negru (cu irizatii albastru-otel), albastru, verde, albastru-otel si galben. In afara de aceste culori intentionez sa am culoarea roz, si sper sa o obtin in doi ani.
Imagine
Urmatorul meu proiect este sa colectez toti betta salbatici ramasi in Thailanda si sa-i cresc la scara comerciala, pentru a pastra acele linii si a impiedica extinctia lor. Sper ca voi putea incepe sa fac aceasta in 2002. "

Multumiri D-lui Atison pentru permisiunea de a folosi articolele de pe site-ul sau personal . Prezentarea in original aici .
Many thanks to Mr Atison for the permission to use articles from this personal site . The original presentation here
Membru IBC
Scrie răspuns