CAPITOLUL 3C - HMPK Simetric

Share your bettas with the other forum members.
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Capitolul 3C: Caracteristici de forma – Halfmoon Plakat Simetric

Imagine
Figura 3C.1 Reprezentarea 2D a unui model tridimensional al idealului de Halfmoon Plakat simetric(model creat de Stefan George Psarakos)


1. Aspect general
1.1 Forma fizica
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3)

1.2 Atitudine
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3)

1.3 Aspectul general
Asa cum ii spune si numele, idealul HMPK-ului simetric are un aspect simetric aproape perfect, care poate fi demonstrat prin faptul ca o linie mediana orizontala imaginara imparte pestele in doua parti “in oglinda” (vezi Figura 3C.2). Contutul unui HMPK simetric ideal se incadreaza intr-un oval cu latimea egala cu 1,5xinaltimea. Marginile aripioarelor nepereche urmaresc lin conturul ovalului fara iregularitati. Ideal este ca aripioara anala si dorsala sa nu depaseasca marginea de jos, respectiv de sus a caudalei.

Imagine
Figura 3C.2 Conturul unui HMPK Simetric ideal se incadreaza intr-un oval. Linia orizontala (X) si verticala (Y) la fel ca si liniile verticale A-E sunt folosite pentru a descrie proportiile ideale ale HMPK simetric.

Linia verticala ce trece prin punctele unde de deschidere maxima ale radiilor extreme din caudala (C), imparte lungimea totala (A-E) a unui HMPK simetric in doua parti, A-C si C-E cu o proportie de 75/25 (vezi Figura 3C.2).
Un punct important de luat in seama in aspectul general este proportionalitatea aripioarelor cu corpul. Latimea bazei analei (B-C) este folosita ca marker important pentru definirea proportiilor (vezi Figura 3C.3). In situatia ideala lungimea radiilor caudalei, de la peduncul (D) la marginea exterioara (E), este egala cu ½ din latimea bazei analei (B-C). Cand trasam o linie verticala mediana, inaltimea dorsalei si a analei (de la corpul pestelui la marginea exterioara a aripioarei) trebuie sa fie egala tot cu ½ din latimea bazei analei. Lungimea ventralelor, din punctul unde pornesc din corp si pina in varf trebuie sa fie intre ½ si 2/3 din latimea bazei analei (B-C).

Imagine
Figura 3C.3 Latimea bazei analei (B-C) este un important marker in demonstrarea proportiilor ideale.

2. Corpul
2.1 Forma si dimensiunea
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3 si Figura 3C.4).

Imagine
Figura 3C.4 Forma corpului si dimensiunile ideale la HMPK simetric

2.2. Solzii
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3).

3. Inotatoarele
3.1 Caudala
Forma caudalei la HMPK-ul simetric poate fi comparata cu litera de tipar “D” (vezi Figura 3C.5, stanga). Caudala are un aspect simetric, astfel incat daca este impartita de linia mediana orizontala (X) cele doua parti obtinute sunt fiecare imaginea in oglinda a celeilalte. Deschiderea ideala a caudalei este de 180 grade, cu radii puternice si colturi evidente. O deschidere mai mare de 180 grade este punctata la fel cu una de 180 grade. Caudala are 12-13 radii primare ce pornesc din peduncul si au o ramificare secundara (4-rays) sau tertiara (8-rays). Aripioara caudala trebuie sa aiba o margine clara, fara suprapuneri sau parti care atarna datorita ramificarii excesive.

Imagine
Figura 3C.5 Forma ideala a caudalei (stanga) si dorsalei (dreapta) la HMPK-ul simetric

3.2 Dorsala
Aripioara dorsala la HMPK-ul simetric se deschide ca un evantai si are forma unui trapez modificat (vezi Figura 3C.5, dreapta). Volumul si capacitatea de deschidere sunt obtinute prin marirea numarului de ramificari ale radiilor (ramificare secundara sau chiar tertiara) si prin posibila marire a numarului de radii (intre 12-14 radii). Ideal ar fi ca baza dorsalei sa fie egala cu 2/3 din latimea bazei analei (B-C). Radiile din fata trebuie sa fie intreptate spre fata iar cele din spate se suprapun usor cu partea de sus a caudalei, dar nu este indicat sa se suprapuna cu corpul pestelui. Aripioara dorsala trebuie sa aiba o margine clara, fara suprapuneri sau parti care atarna datorita ramificarii excesive.

3.3 Anala
Aripioara anala la HMPK-ul simetric incepe din punctul unde corpul pestelui este cel mai gros (B) si are forma unui trapez modificat (vezi Figura 3C.6, dreapta). Anala trebuie sa fie aproximativ paralela cu corpul. Lungimea radiilor din spate ale analei sunt aproape egale cu cele din caudala si trebuie sa descreasca usor inspre fata. In momentul cand se infoaie radiile din fata ale analei trebuie sa se indrepte inspre fata iar cele din spate se suprapun cu partea de jos a caudalei. Volumul si capacitatea analei de a se deschide in timp ce se infoaie sunt atinse printr-o ramificare moderata a radiilor (majoritar primara, rareori se observa o ramificare secundara). Aripioara anala trebuie sa aiba o margine clara, fara suprapuneri sau parti care atarna datorita ramificarii excesive.

3.4 Aripioarele ventrale
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3). In plus, aripioarele ventrale ale HMPK-ului simetric trebuie sa prezinte volum (vezi Figura 3C.6, stanga).

3.5 Aripioarele pectorale
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3 si Figura 3C.6, dreapta).
Aripioarele pectorale la HMPK-ul simetric au forma literei “D” cu o ramificare primara a radiilor.


Imagine
Figura 3C.6 Forma ideala a ventralelor & pectoralelor (stanga) si a analei (dreapta) la HMPK-ul simetric


autor: Joep van Esch, www.bettas4all.nl
Nu este permisa copierea sau folosirea continutului acestor standarde fara permisiunea autorului.
It is not allowed to copy or use the content of this standard without permission of the author.
Ultima oară modificat 23 Dec 2010 19:55 de către livulik, modificat 1 dată în total.
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Încuiat