CAPITOLUL 3G - Crowntail

Share your bettas with the other forum members.
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Capitolul 3G: Caracteristici de forma - Crowntail

Nota: un betta va fi clasificat ca si crowntail daca prezinta cel putin 33% reductie intre radiile aripioarelor nepereche.

Imagine
Figura 3G.1 Reprezentarea 2D a unui model tridimensional al idealului de Crowntail (model creat de Stefan George Psarakos)

1. Aspect general
1.1 Forma fizica
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3)

1.2 Atitudine
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3)

1.3. Aspect general
Betta crowntail ideal are un aspect relativ simetric, in oglinda, aspect demonstrat in Figura 3G.2 comparand jumatatile impartite linia mediana orizontala. Conturul unui crowntail ideal ar trebui sa se potriveasca intr-un oval ce respecta proprtiile: lungimea= 1,2 x inaltimea. Marginile exterioare ale aripioarelor nepereche ar trebui sa urmareasca conturul ovalului, lin si fara denivelari. Ideal ar fi ca aripioara dorsala si cea anala sa nu depaseasca marginea de sus, respectiv de jos, a caudalei.

Imagine
Figura 3G.2 Conturul unui crowntail ideal se inscrie intr-un oval. Linia mediana orizontala (X) si mediana verticala (Y), precum si linia verticala A-E sunt folosite pentru a exemplifica si descrie un crowntail ideal.

Linia verticala (C), care delimiteaza exact portiunea pina unde ajung radiile cozii in dreptul corpului, imparte lungimea totala a unui crowntail (A-E) in doua parti A-C si C-E cu proportiile de aproximativ 60/40 (vezi Figura 3G.2).

Un important aspect de luat in seama cand discutam de aspectul general este proportia dintre inotatoare si corp. Latimea aripioarei anale (B-C) este un marker important in indicarea proportiilor dorite (vezi Figura 3G.3). In situatia ideala lungimea radiilor din caudala, care incep de la peduncul (D) si se intind pina la marginea exterioara (E), trebuie sa fie egala cu latimea bazei aripioarei anale (B-C). Cand trasam o linie mediana verticala imaginara lungimea radiilor din dorsala, anala si caudala trebuie sa fie egala cu latimea analei. Lungimea aripioarelor ventrale trebuie sa fie egala cu 5/6 din latimea analei (B-C).

Imagine
Figura 3G.3 Latimea aripioarei anale (B-C) este un marker important in stabilirea proportiilor.

2. Corpul pestelui
2.1. Forma & dimensiuni
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3 si Figura 3G.4)

Imagine
Figura 3G.4 Forma si dimensiunile ideale ale unui crowntail.

2.2. Solzii
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3)

3. Aripioarele
3.1 Aripioara caudala
Caudala ideala la un crowntail este ”double-ray” si are o ramificare primara cu 50% reductie intre radiile primare si 25% reductie intre radiile secundare, fapt ce duce la aspectul de coroana. Radiile extinse trebuie sa fie groase si drepte iar ramificarile trebuie sa fie prezente si uniforme pe toata suprafata caudalei. Conturul caudalei trebuie sa aiba forma literei ”D” (vezi Figura 3G.5, stanga). Caudala trebuie sa aiba un aspect simetric iar asta inseamna ca linia mediana imaginara orizontala x trebuie sa imparta caudala in doua parti egale si simetrice (imagine in oglinda). Caudala ideala are radii drepte si o deschidere de 180 grade. O deschidere mai mare de 180 grade nu este punctata mai bine ca una de 180 grade. Caudala prezinta 12-13 radii primare ce pornesc din peduncul. Aripioara caudala trebuie sa aiba o forma lina, ferma, fara parti ce se suprapun datorita ramificarii excesive.

Imagine
Figura 3G.5 Forma ideala a caudalei (stanga) si dorsalei (dreapta) la crowntail.


3.2 Aripioara dorsala
Aripioara dorsala la crowntail prezinta o reductie de 50% intre radii, fapt ce duce la aspectul de coroana. Radiile trebuie sa fie groase, drepte si fara niciun fel de ramificatie. Dorsala trebuie sa se deschida asemeni unui evantai iar forma sa fie cea de trapez modificat (vezi Figura 3G.5, dreapta). Baza aripioarei dorsale ideal ar fi trebui sa fie de aproximativ 2/3 din latimea aripioarei anale (B-C) dimensiune ce poate fi atinsa prin marirea numarului de radii (intre 9 si 14 radii). Radiile din spate ale dorsalei se potrivesc ca dimensiune cu cele din caudala dar descresc ca lungime inspre fata. Radiile de la inceputul dorsalei trebuie sa fie indreptate spre inainte iar cele din spatele dorsalei se suprapun cu cele din partea superioara a caudalei. Suprapunerea radiilor din spate ale dorsalei peste corpul pestelui nu este de dorit. Aripioara dorsala trebuie sa aiba o forma lina, ferma, fara parti ce se suprapun datorita ramificarii excesive.

3.3 Aripioara anala
Aripioara anala la crowntail prezinta o reductie de 50% intre radii, astfel se creaza senzatia de coroana (n.t. crown). Radiile ar trebui sa fie drepte si groase, solide, fara ramificatii. Aripioara anala incepe din punctul unde corpul pestelui este cel mai gros si are o forma asemanatoare trapezului (vezi Figura 3G.6, dreapta). Aripioara anala trebuie sa fie aproximativ paralela cu corpul. Lungimea radiilor partii din spate a analei trebuie sa fie aproximativ egala cu lungimea celor din caudala, ea scazand cu cat ne apropiem de partea din fata. In timp ce pestele se infoaie, radiile din fata ale analei sunt indreptate spre fata iar cele din spate se suprapun peste partea de jos a caudalei. Aripioara anala trebuie sa aiba o forma lina, ferma, fara parti ce se suprapun datorita ramificarii excesive.

3.4 Aripioarele ventrale
Forma aripioarelor ventrale la crowntail este la fel ca la toate varietatile de Betta de expozitie (vezi Capitolul 3). Se mai adauga mentiunea ca la crowntail aripioarele ventrale trebuie sa aiba volum si sa se vada clar aspectul zimtat (vezi Figura 3G.6, stanga).

3.5 Aripioarele pectorale
La fel la toate varietatile (vezi Capitolul 3 si Figura 3G.6, dreapta).

Imagine
Figura 3G.6 Forma ideala a inotatoarelor ventrale & pectorale (stanga) si a inotatoarei anale (dreapta) la crowntail.


autor: Joep van Esch, www.bettas4all.nl
Nu este permisa copierea sau folosirea continutului acestor standarde fara permisiunea autorului.
It is not allowed to copy or use the content of this standard without permission of the author.
Ultima oară modificat 23 Dec 2010 20:34 de către livulik, modificat 1 dată în total.
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Încuiat