CAPITOLUL 3 - Caracteristici generale

Share your bettas with the other forum members.
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Capitolul 3 - Caracteristici generale

Capitolul 3 descrie caracteristicile generale care trebuie sa fie prezente la toti pestii betta de show, indiferent de varietatea de culoare sau varietatea inotatoarelor.
Regula generala:
Pasionatii de betta pot inscrie la un show/concurs de betta doar pesti inmultiti&crescuti de ei insisi. Pestii trebuie expusi in apa incolora, fara extract de frunze de migdal indian.

1. Anatomia
Figura 3.1 prezinta o imagine de ansamblu a caracteristicilor unui mascul si a unei femele de show-betta, in concordanta cu standardul Bettas4all. Trebuie sa fie diferente clare, vizibile intre mascul si femela, indiferent de varietatea aripioarelor. Forma si marimea ideala a fiecarei parti a corpului vor fi discutate separat.

Imagine
Figura 3.1 Anatomia la Betta

2. Aspectul general
Aspectul general al unui betta de show este determinat de forma fizica, comportament/atitudine si forma echilibrata.

2.1 Forma fizica
Un betta de show trebuie sa fie in forma fizica buna. Acest lucru inseamna sanatate si integritatea corpului si aripioarelor. Pestele ideal trebuie sa dea impresia ca este ”bine hranit”, puternic, viguros, fara nicio rana pe corp sau aripioare.

2.2 Atitudine
Atitudinea se refera la comportamentul pestelui. Comportamentul ideal al unui betta de show: trebuie sa fie activ, sa patruleze prin tot bazinul (stanga-dreapta, sus-jos); deasemeni, trebuie sa reactioneze si sa se infoaie la imaginea sa in oglinda si, cand il poate vedea, la vecinul din cutia alaturata. In timpul acestei manifestari operculii trebuie sa se deschida larg, in ambele parti, aripioarele nepereche (anala, dorsala si caudala) sa fie larg deschise iar cele ventrale sa fie directionate catre inainte. Femelele de obicei sunt mai putin agresive decat masculii.
Ca o remarca este faptul ca pestelui ii va fi judecat comportamentul intr-un anumit moment. Toti crescatorii trebuie sa aiba in vedere acest lucru : pestele este judecat in momentul respectiv ! Fiecare peste trebuie sa reactioneze la imaginea sa in oglinda si/sau la vederea unui vecin de concurs in decurs de 3 minute.

2.3 Forma echilibrata
Independent de varietatea de forma, aspectul general al unui betta de show trebuie sa fie echilibrat. In principiu acest lucru inseamna ca aripioarele trebuie sa fie proportionale cu corpul astfel incat sa nu afecteze capacitatea de inot a pestelui. Proportiile ideale intre corp si aripioare difera de la o varietate la alta si sunt descrise detaliat la fiecare standard (vezi Capitolul 3A-3H)

3. Corpul
Corpul unui betta de show se traduce prin forma, dimensiune si asezarea (aranjarea) solzilor.

3.1 Forma si Dimensiunea
Marimea minima a corpului unui betta de show este 3,5cm pentru mascul si 3cm pentru femela. Forma corpului se poate spune ca este eliptica. Linia de la ”gura-la-dorsala” si ”dorsala-la-peduncul caudal” trebuie sa fie o linie curba lina, fara ridicaturi sau adancituri abrupte (vezi Figura 3.3)

Imagine
Figura 3.2 Conturul superior al unui betta

Cea mai groasa parte a corpului (alpha) este localizata unde linia verticala (B) se intersecteaza cu linia orizontala (X) in locul unde incepe inotatoarea anala si imparte lungimea totala a corpului (A-D) in doua parti cu proportia procentuala 40/60. Partea din fata (A-B) este de 40% din lungimea totala a corpului si contine majoritatea organelor interne. La femele, zona stomacului este mai rotunda decat la masculi iar ovipositorul este situat exact inainte de punctul unde incepe inotatoarea anala (B). Gura si ochii se situeaza putin mai jos de linia mijlocie orizontala (X). Pupila si irisul trebuie sa fie clar delimitate si vizibile. Partea din spate (B-D) cuprinde restul de 60% suprafata corpului. Linia de sus care uneste cea mai alpha cu pedunculul coboara usor si este aproape simetrica cu cea de jos. Inaltimea corpului la peduncul (Beta) este cam 60% din alpha la masculi si 50% la femele.

Imagine
Figura 3.3 Forma & Dimensiunea ideala a corpului unui betta

Vazuta de deasupra, coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta, fara curbe, adancituri sau ridicaturi. In momentul cand pestele se infoaie operculii se deschid in ambele parti ale capului (vezi Figura 3.4). Acest lucru se intampla atat la masculi cat si la femele, cu mentiunea ca membrana care acopera operculii este mai mare la masculi.

Imagine
Figura 3.4 Exemplu de mascul betta cu operculii deschisi

3.2 Solzii
In general, solzii de pe intreaga suprafata a corpului trebuie sa fie aliniati ordonat, sa dea senzatia de soliditate. In partea din spate a corpului solzii trebuie sa fie aproximativ de aceeasi dimensiune.

4. Inotatoarele
Acest aspect se refera la forma si dimensiunea aripioarelor nepereche (caudala, anala si dorsala) si a celor pereche (ventralele si pectoralele). Retineti ca latimea inotatoarei anale (B-C) este un reper important pentru proportionalitatea dimensiunilor (vezi Figura 3.5)

Imagine
Figura 3.5: Latimea inotatoarei anale este folosita ca punct de reper pentru verificarea dimensiunilor ideale ale inotatoarelor.

4.1 Caudala
Inotatoarea caudala, sau coada, incepe din locul unde se termina pedunculul caudal si este folosita de peste pentru propulsie. Dimensiunile ideale ale inotatoarei caudale difera in functie de varietate (vezi Capitolul 3A-3H)

4.2 Dorsala
Este situata pe spatele pestelui si este folosita de peste pentru mentinerea directiei de inot. Dimensiunea ideala variaza in functie de varietate (vezi Capitolul 3A-3H)

4.3 Anala
Este localizata in partea de jos a pestelui, in spatele anusului si este folosita de peste pentru stabilitate in timpul inotului. Dimensiunile ideale difera in functie de varietate (vezi Capitolul 3A-3H)

4.4 Ventralele
Ventralele au rol in mentinerea echilibrului pestelui in apa. Forma lor este cea a unei lame de cutit; marimea lor trebuie sa fie egala si forma trebuie sa se incheie intr-un punct. In momentul cand se infoaie ventralele trebuie sa fie indreptate inainte si este de preferat sa nu se suprapuna in « x » . Dimensiunile ideale difera in functie de varietate (vezi Capitolul 3A-3H)


4.5 Pectoralele
Pectoralele controleaza miscarea sus-jos a corpului. Trebuie sa fie egale in lungime si marime. Dimensiunile ideale difera in functie de varietate (vezi Capitolul 3A-3H)

5. Defecte care descalifica pestele
1. Pestele introdus in concurs nu este inmultit&crescut de proprietarul actual
2. Pesti subdimensionati:
- masculi cu lungimea corpului sub 3,5 cm
- femele cu lungimea corpului sub 3 cm
3. Orice semn de boala : solzi zbarliti, aripioare lipite sau rupte, finrot, etc.
4. Absenta unei parti anatomice a pestelui (ochi, opercul, inotatoare, etc.)
5. Malformatii ale corpului:
- Coloana vertebrala deformata
- Deformatii ale buzelor
- Deformari in aranjarea solzilor (mai mult de 3 solzi nealiniati)
- Orbire
6. Inotatoarele
- Defecte ale inotatoarelor, bucati lipsa, gauri, etc.
- Ramificarea extrema a radiilor
- Aspectul de balon al radiilor
- Mai multe de 4 ramificatii ale unei inotatoare ventrale
- Carliontarea radiilor
- Disproportia extrema intre inotatoarele nepereche
- Aspect prea masculin ale inotatoarelor la o femela
7. Incapacitatea de a inota normal.
8. Inactivitate sau comportament temator ; pestele nu se infoaie timp de 3 minute.
9. Masculi la care se vede evident « punctul alb »  si femelele la care nu se vede.
10. Inotatoare taiate/toaletate.



autor: Joep van Esch, www.bettas4all.nl
Nu este permisa copierea sau folosirea continutului acestor standarde fara permisiunea autorului.
It is not allowed to copy or use the content of this standard without permission of the author.
Ultima oară modificat 23 Dec 2010 13:19 de către livulik, modificat 1 dată în total.
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Încuiat