Discutii pe marginea eticii, moralitatii, fiziologiei, geneticii si a altor factori implicati in reproducere

The techniques of reproduction Betta splendens
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

Jur ca parca esti un pietar thailandez. Exagerezi si vii cu tot felul de ... "inventii"
Nici thailandezii nu fac pestii ca ai tai la 7 saptamani. La varsta aia abia incepe sa se contureze culoarea, cat despre forma ... ce sa mai vorbim. Nici macar cel mai bun crescator nu poate spune, dintr-o ponta mixta (longfin+pk), care-i pk si care nu la varsta de 7 saptamani. Si stii de ce? Pt ca exista masculi subdominanti si dominati, care isi incep dezvoltarea abia dupa scoaterea masculilor dominanti.
DT geno, masca, masca partiala, non-red etc ... cu astea ies in fata vanzatorii asiatici, ca sa ia ochii necunoscatorilor. In standardele internationale nu exista masca partiala, gena nu stiu de care etc.
La mine gasesti pesti cand vrei intradevar sa lucrezi cum trebuie, nu frectii  :d030:
Membru IBC
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

Fiica (8 saptamani) -> Imagine
Mama (5 luni si 3 saptamani) -> Imagine

Rigla e orientativa, femelele sunt mai mari de fapt, concluzia e ca fiica si mama au aceleasi dimensiuni.

Femela aceeasi varsta (depunere in paralel) cu fata din prima poza. E cea mai mare din ponta -> Imagine

Diferenta in dezvoltare e evidenta. Concluzia: conteaza si gena. Degeaba vointa daca nu e si putirinta. Femelele care au 8 saptamani sunt deja prea mari pentru masculul meu hm non red. Ii spun asa pentru ca nu-i pot spune "galben", desi as vrea, dar nu este. Standarde sau nu, gena non red exista si e foarte utila daca vrei sa galbeni sau sa maschezi red wash din irizanti.

In alta ordine de idei, n-am de ce sa o fredonez asteptand sa vad culori la 7 saptamani. La varsta aia am deja femele si masculi, long finned si plakat. Ori suntem golani ori nu mai suntem. Daca oferi conditii, pestii isi ating rapid potentialul si au mai mult spatiu sa si-l depaseasca. Asta inseamna "lucrat cum trebuie". Stiu cum se cresc betta, si stiu sa gestionez razboiul biologic din grow out. La plakat estimez ca in 2 luni (daca nu mai devreme) pestii sunt show size. La long finned e alta poveste.

In legatura cu ultimul paragraf: exista the easy way and the hard way. In primul caz ai perechea cu potential si esti un simplu incubator. Munca e facuta deja de altcineva si tu esti un simplu inmultitor care face la final selectia. Asta e propunerea ta pentru mine. In al doilea caz, ai "frectii" si incerci sa le imbunatatesti. Din frectie in frectie ai rezultate daca pui pasiune. In fond si la urma urmei HM este veiltail + munca. Propun calea de mijloc. Eu am microb, know how si 20mp de fish room (fara sa mai numar invazia betta din alte camere) si spatiu cazare 150+ masculi. Tu ai baza de gene si orgoliul, care este absolut justificat, fara discutie. Hai sa fim rationali. Detalii pe PM.

I mean business -> Imagine

PS: http://www.bettysplendens.com/producing-halfmoons.html

"A view I've held for a long time, that was summed up succinctly by my friend Myron Tay: 'By all means go global in your search for HMs that would improve or start your line. But do not just buy a pair and spawn the pair. Where is the improvement in that? Remember that the breeder whom you bought from probably has reserved his absolute best pair to breed his next generation. Even if you breed the pair from the same line (to start your breeding programme), do out-cross your line so that you can achieve improvement subsequently.' Extremely well-said! Where is the pride in just buying a sibling pair from another breeder and spawning the two together? You cannot rightly call it 'your' line. You are really just acting as a breeding affiliate by continuing the other breeder's line. So don't be afraid to experiment, and be as creative as you want. The fish won't mind."
Ultima oară modificat 28 Oct 2015 18:00 de către dcg, modificat 1 dată în total.
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Mă bag puțin în discuția asta doar la un aspect... Cel legat de creșterea rapidă și avantajele/dezavantajele ei

Din capul locului menționez că eu merg pe varianta "școlii vechi", adică la mine nu intră la depus aproape niciun peste mai tânăr de 13-14 săptămâni

Eu consider că, mai ales în situația ta, când nu cunoști cu exactitate stabilitatea liniei, este o greșeală să alegi genitorii așa repede. Și îți dau un singur exemplu: am avut pești la care juram că sunt super-black și pe la 20 de săptămâni s-au transformat intr-un marble de toată frumusețea...

P.s. exceptând crescătorii-vânzători, asiatici de obicei, majoritatea crescătorilor de show declară că au peștii gata de depus sau de show abia după 16 săptămâni... Și acest lucru se și vede în pozele lor...

Trimis de pe al meu Nexus 5 folosind Tapatalk
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

Liviu, stiu ca esti traditionalist. Mi-a ramas in minte urmatoarea ta afirmatie:
livulik scrie: - ce aveți cu curățenia asta în bazine??? Eu în primele 3-4 săptămâni NU ASPIR deloc depunerile de pe fundul bazinului!!!
I was like lolwut? :o Dar rezultatele vorbesc in cazul tau, deci ceea ce faci, faci cumva bine. La mine e alta situatia. "Liniile" mele (subliniez ghilimelele) nu au nici o ratiune sa le urmaresc pana la 16 saptamani. Gena marble face ravagii incepand cu 7 saptamani, plakatii sunt certi, forma e aia care e, in varful arborelui genealogic troneaza un veiltail. Cu alte cuvinte, stabilitate in haos. :)

Marble 6 weeks old -> Imagine

Alegerea mea e metoda asta: http://www.bettysplendens.com/power-gro ... r-fry.html
An interesting method of power growing betta fry was told by fellow IBC breeder Rob Panerio, who says he can get a young betta to show size in 8-12 weeks using this technique. He combines massive water changes with gut-stuffing the fry with large quantities of high-protein live food. The choice of food corresponds with the current size of the fish; he offers the largest food that a fry can successfully fit into its mouth. They are fed several times a day, as much as they can handle. One might consider this method extreme, since he reports several losses of fry from overfeeding. However, it obviously produces results! As mentioned, he also performs large volume water changes in his fry tanks, a powerful one-two punch that produces large, showy, full sized bettas in a fraction of the time.
In traducere, prin "reports several losses of fry from overfeeding" inseamna ca cei cu coloana scurta explodeaza dupa masa.

Asta fiind spuse, eu nu achiesez la teoria ca daca oferi conditii ideale, atunci "exagerezi". Power growing de fapt imita natura in ale noastre borcane. Mama natura stie mai bine. :)

PS: nu "te bagi" in nici o discutie, stii bine ca tu sau oricine altul e binevenit sa-si spuna parerea. Asa invatam si progresam.
Ultima oară modificat 28 Oct 2015 01:00 de către dcg, modificat 1 dată în total.
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

Cristi, tu incerci sa vinzi castraveti gradinarilor.
Nimeni, dar absolut nimeni in lumea asta, nu a reusit sa faca un betta adult la 6-7 saptamani. Exceptie strict in cazul dimensiunii o fac exemplarele gigant. Poti sa le faci tu ce le-ai face, tot nu ii faci mai mari de 2 cm (cu maxima indulgenta) la 6-7 saptamani. Nici cu schimb zilnic de apa, nici cu 4 mese doar cu hrana vie si tot nu reusesti. Dimensiunile de show sunt 3,8 cm pt masculi si 3,2 cm pe femele, masuratoarea facandu-se de la bot pana la baza cozii (adica nu masori si coada). Esti un adevarat fenomen daca tu reusesti sa faci un astfel de peste in doar 6 saptamani. Cat despre culoare ... la 6 saptamani abia incepe sa se contureze. Metoda ... transcrisa de tine n-a fost demonstrata de nimeni, nici macar de autor.
Faci niste afirmatii complet eronate. Poti sa cumperi tu si BOS mascul si femela si sa-i imperechezi. Rezultatul nu ti-l garanteaza nimeni. Ce vezi la mine si la Liviu (ambii Liviu  :great: ) este propria creatie. Ceea ce probabil nu intelegi tu, e faptul ca am schimbat multe pana sa ajungem la niste rezultate. Daca in 2-3 generatii, o linie nu da rezultate, nu te mai agiti pe ea si o iei de la capat. Fara suparare, dar ceea ce incerci tu, e exact ca vorba aia romaneasca ... incerci sa faci din rahat bici si sa-l mai si faci sa pocneasca. Nu merge orice ai face. In plus, pt a face (fixa, finaliza) o linie, nu adaugi la fiecare noua generatie sange strain.
Mai face o afirmatie pur si simplu aberanta. Spui ca un HM nu-i altceva decat un VT. UNDE AI CITIT ASA CEVA ??????????
Nu mi-o lua in nume de rau, tu ai citit ceva pe ici pe colo si incerci sa ne dai peste nas. Si hai sa-ti si ... demonstrez putin  :D
Imagine
As paria ca i-ai spune non-red, nu-i asa?
Ei bine, nu-i non-red.
Un betta, chiar daca nu afiseaza deloc culoarea rosie, nu-i musai un non-red. Cum la fel exista betta rosii care sunt non-red.



Din ce in ce mai puternic e sentimentul ca tin site-ul asta degeaba. Am oferit informatie in domeniu, gratuita, mai mult decat ofera oricare alt site autohton. Am oferit pesti (mare parte moka si aia), in speranta ca romanul va incepe sa inteleaga ca exista niste standarde si ca alea trebuiesc sa le fie etalon, nicidecum propriul lor ochi inclinat catre ... cat mai voalat si cat mai rosu (voalul necontand ce forma are, cat mai lung sa fie).Nu vreti voi si pace sa faceti o treaba asa cum trebuie.

Probabil ca am sa ma retrag o perioada , vazandu-mi de pestii mei. Macar ei nu ma dezamagesc.
Membru IBC
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

snakefishmike scrie: Cristi, tu incerci sa vinzi castraveti gradinarilor.
Nimeni, dar absolut nimeni in lumea asta, nu a reusit sa faca un betta adult la 6-7 saptamani. Exceptie strict in cazul dimensiunii o fac exemplarele gigant. Poti sa le faci tu ce le-ai face, tot nu ii faci mai mari de 2 cm (cu maxima indulgenta) la 6-7 saptamani. Nici cu schimb zilnic de apa, nici cu 4 mese doar cu hrana vie si tot nu reusesti. Dimensiunile de show sunt 3,8 cm pt masculi si 3,2 cm pe femele, masuratoarea facandu-se de la bot pana la baza cozii (adica nu masori si coada). Esti un adevarat fenomen daca tu reusesti sa faci un astfel de peste in doar 6 saptamani. Cat despre culoare ... la 6 saptamani abia incepe sa se contureze. Metoda ... transcrisa de tine n-a fost demonstrata de nimeni, nici macar de autor.
Faci niste afirmatii complet eronate.
Mihai, ti-am scris asa, reiau si pe forum pentru ca pe forum ai reluat si tu discutia initiata pe PM.

"Mihai, daca alegi sa ma crezi s-ar putea ca informatia asta sa-ti fie si tie utila in munca la castraveti.

Daca nu, atunci alegi sa crezi ca pe pagina 19 a topicului, eu postam pe data de 23 august 7 femele ca sa ma ajutati sa aleg reproducatoare dintre ele, pe 24 august Liviu raspundea sa nu folosesc femele "3, 4 si 6" (poti verifica din pozele cu imperecheri am ascultat si nu le-am folosit) si alegi sa crezi ca pe 29 august, intr-o zi de sambata, postam poza cu prima imperechere. Duminica au mai avut loc 2 imperecheri dar cu foarte putini pui si de aici a rezultat o ponta de aproximativ 35 de pesti sanatosi care au in acest moment 8 saptamani si 1 zi. Deoarece am fost nemultumit de numarul de pui, am reluat operatiunea in weekendul urmator, trei imperecheri din care o imperechere esuata (a mancat puii imediat dupa eclozare). Rezultatul a fost doua ponte de ~70 respectiv 110 pesti care au implinit astazi 7 saptamani si 1 zi. Poti sa vi ACUM (zona Dristor) la mine sa verifici ca am 8 bazine de 10 litri locuite de 7 adulti, 1 bazin de 30 de litri cu 2 femele si 4 bazine femele adulte si bidoane de 5 litri masculi adulti si nici un singur pui "caruia abia ii dau culorile". Sa nu crezi ca imi arunc puii la toaleta sau ii ascund pe undeva doar ca sa te fac pe tine sa crezi ceva fals".

Dupa ce am trimis mesajul asta, am vorbit cu Mihai la telefon. Si-a modificat pozitia de la "asa ceva nu exista" la "nu o sa te creada nimeni". Mihai, sa ma corectez daca aberez. Altfel, foarte convingator Mihai, cat pe ce sa-l cred ca e imposibil crestere exploziva in timp ce am uitam la adultii mei care ieri au implinit 8 respectiv 7 saptamani.

Gasesc ca e bine sa lamurim. Am perechea, nu e de giganti, se poate verifica. Sunt dispus sa demonstrez ceea am de demonstrat in conditii de experiment. Pot sa pun perechea la inmultit (va chem cand se imbratiseaza) si efectuati vizite zilnice la mine observand puii. Poate ma ajutati si la umplut bidoane pentru decantare si la golit sticle de bere. :) Realist, se poate poza si nota un pui deosebit, greu de inlocuit stil alba neagra, daca apare asa ceva in ponta (deseori apare) si il urmariti periodic (saptamanal?) pana ajunge adult show size la varsta de 7 saptamani. Sau propuneti voi daca aveti idei. Nu mai fac comentarii in legatura cu restul (ce te face sa zici ca eu cred ca pestele din poza pusa de tine e non red?), ca ne indepartam de subiect.
Si hai sa-ti si ... demonstrez putin
Haide. Oricand, la orice ora. Altfel multa vorbarie din partea mea, dar o imagine face cat 1000 de cuvinte. In rest, mult respect! ;)

Imagine

Femelele A3F5 (sus) si A3F3, long finned non red si plakat blue red wash zambind la cei 3.2cm.
Ultima oară modificat 28 Oct 2015 21:57 de către dcg, modificat 1 dată în total.
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

Iti repet si asta chiar e ultimul meu post...
Scrie treaba asta oriunde vrei tu, pe oricare forum de specialitate si absolut nimeni nu o sa te creada.
Eu nu spun ca minti, ci doar ca eu si nimeni altcineva nu te va crede si ti-am explicat singura metoda prin care poti face plauzibila ... teoria ta. Mai apoi ti-am si explicat (desi n-ai vrut sa asculti) problemele care apar in cazul unei astfel de accelerari masive a metabolismului ( deh ... a trebuit sa invat si fiziologie). Si ti-am mai spus ca asta iti poate confirma orice crescator de pesti, nu doar de betta. Le faci ficatul praf si le reduci considerabil durata de viata si nu asta-i scopul nostru ca si crescatori de betta (doar al celor care fac pesti de piata, fiind oarecum normal sa ii creasca mai repede pt vanzare).
Pana la urma se pare ca intradevar n=ai inteles scopul unei astfel de pasiuni. Ti-l repet. Scopul este de a "face" si de a creste pesti cat mai sanatosi (asta-i pe primul plan) si de a obtine exemplare cat mai apropiate de standardele internationale (plan secund, intrucat pt multi sa pare ca e greu).
In fine ... faci cum crezi si cum vrei
Membru IBC
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Trecând peste "se poate" sau "nu se poate", eu nu văd niciun avantaj în a avea peștii la dimensiunea matură în 7 săptămâni!!!
Și să o luăm pe bucățele (adică pe clase de show):
- dacă lucrezi longfins (VT, HM, CT) este exclus să poți vedea cu siguranță dacă peștele ales are FORMA apropiată de standard... Deci din start este un dezavantaj pt că îți dai singur cu tesla în oo... Îl iei, îi găsești perechea potrivită și te trezești peste alte 4 săptămâni că i-a crescut anala cât tricolorul și ai muncit degeaba pt că ai perpetuat o genă departe de standard :-\
.......
- dacă lucrezi show HMPK simetric/asimetric te lovești cam de aceleași probleme ca la cei longfins... Poți avea un adolescent perfect care de fapt se transformă la 4 luni în ceva oribil
.......
- singura variantă care îți poate aduce ceva șanse mai mari este Traditional PK dar din ce știu nu este cazul tău

Dacă vorbim de culoare lucrurile sunt și mai defavorabile pentru a te grăbi... La roșu, portocaliu și galben la mulți vezi irizațiile abia la maturitate... La dragoni, la fel... La BF la fel...

Acum, de fapt, vine prima mea întrebare: dorești pești și linii cât mai aproape de standard sau dorești doar pești?

Trimis de pe al meu Nexus 5 folosind Tapatalk
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

snakefishmike scrie: Scrie treaba asta oriunde vrei tu, pe oricare forum de specialitate si absolut nimeni nu o sa te creada.
Un sfat prietenesc, bun de aplicat in general. Fereste-te de cuvinte mari si de afirmatii categorice... "absolut nimeni" intra in aceasta categorie. Unii nu o sa ma creada. Altii da.

De exemplu Victoria Stark o sa ma creada. http://swedishbettaclub.weebly.com/victoria-stark.html

She served on the Board of Directors of the Midwest Betta Club, hosted the BettaCast podcast, acted as a consultant for the new Betta show standards, raised several Best of Show winners, and wrote a book, The New Betta, which received a positive review by IBC founder and geneticist Dr. Gene Lucas in Freshwater and Marine Aquarium Magazine), o sa ma creada.

Munca ei: http://www.bettysplendens.com/breeders-showcase.html

Vorbele ei (din articolul despre power growing): "In addition to encouraging better growth, frequent water changes and good food also produce better looking specimens once they reach maturity. So roll up your sleeves and go play in the water! I think you'll discover it is worth it." Nu zice nimic despre ficatei.

Sau:

'Plenty of food...plenty of clean water.' That was what a noted breeder once said to me in answer to the question, 'How do you raise such stunning bettas?', and it was perfect in its simplicity

La fel o sa ma creada si IBC breeder Rob Panerio, cel care creste betta show size in 8 saptamani.

Si la fel o sa ma creada si ipoteticul Joe Average, care navigheaza intre "apa curata, hrana multa, exemplare care se dezvolta mai repede = fail" si "apa mai putin curata, hrana mai putina, exemplare care se dezvolta mai greu = win".

Si, nu in ultimul rand, o sa ma creada ma crede si Liviu, am un presentiment. Ii raspund si lui intr-un post separat, ca sa nu aglomerez postul cu wall text.
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

livulik scrie: Trecând peste "se poate" sau "nu se poate"
Hai sa trecem repede atunci dar sa nu lasam nerezolvat. Am postat 3 randuri de (multiple) ponte in acest topic. Cu prima mi-am "facut mana", am invatat, n-a fost rau. A doua (cea care a continut si multi cambodgieni) erau neinruditi in nici un fel cu alte generatii de pesti. Au crescut in ritmul precizat de mine, verifica in urma topicul si vezi posturile care se refera la ponta eclozata pe data de 8.06.2015. Alternativa e sa presupui ca eu anticipam la inceputul verii controversa  care avea sa apara la sfarsit de octombrie, si puneam poze aiurea mintind pentru... ca... ce??? Astea fiind spuse, si tu esti invitat oricand la mine sa observi un eventual experiment de crestre, te primesc cu aceeasi placere cu care il primesc pe Mihai. Daca vine, evident. :)

Trecem la problema ridicata de tine, care se refera strict la reproducatori, credeam ca am acoperit subiectul ieri. Ai dreptate in unele privinte, in altele mai putin. Pe rand:
este exclus să poți vedea cu siguranță dacă peștele ales are FORMA apropiată de standard.
Pleci de la prezumptia ca un betta de 7 saptamani cu dimensiune de adult este de fapt un pui supradimensionat. Iti exemplific cu reversul medaliei. Afirmatia ta este echivalenta cu o ipotetica afirmatie ca un betta stunted growth de 5 luni care are 1 cm este de fapt un adult in miniatura. Eu zic ca este inca un pui cu dezvoltare intarziata. Ma contrazici? Banuiesc ca nu. Acum aplica rationamentul in sens invers si vezi unde ajungi. Altfel, parerea ta are o oarecare aplicabilitate la masculii long finned. Da, din observatiile mele, inotatoarele cresc mai greu, dar tot sunt incurajate in crestere de conditiile bune, adica de power growing, deci nu o sa fie masculi de 4 cm cu inotatoare la fel de mici care cele ale puilor de 2 cm dar de aceeasi varsta. Cred ca s-a inteles ce incerc sa spun.
Dacă vorbim de culoare lucrurile sunt și mai defavorabile pentru a te grăbi... La roșu, portocaliu și galben la mulți vezi irizațiile abia la maturitate...
Dar la femela asta pozata pe data de 16 octombrie 2015 (copiata pe hard disk pe data de 17 -> Created: Saturday, ‎October ‎17, ‎2015, ‏‎8:37:50 PM) si eclozata pe data de 8 septembrie 2015 (deci varsta la momentul fotografierii -> 6 saptamani si 3 zile) cam la ce irizatii sa mai astept cand "ajunge la maturitate"? Alta intrebare: un peste odata ajuns la maturitate (dupa standardul tau) nu cumva poate sa-si schimbe culorile sau macar sa-si modifice irizatiile pe parcursul intregii vieti? Cu alte cuvinte, singura informatie pe care o are cineva care reproduce la 2 luni este probabila irizatie la 2 luni a descendentilor crescuti in acelasi stil, iar cel care reproduce la 4 luni are info despre, ghici ce?... culoare descendentilor la 4 luni, nimic mai mult.

Imagine
Acum, de fapt, vine prima mea întrebare: dorești pești și linii cât mai aproape de standard sau dorești doar pești?
Raspunsul e simplu. Vreau standarde. Daca nu reusesc pentru ca n-am gena, ma multumesc si cu "doar pesti". O sa mai imbunatatesc cu plakat superbi de la voi linia/liniile, dar lungii vor fi miezul si lucrez cum pot cu ce am. Mihai, amabil cum il stie toata lumea, s-a oferit fara rezerve sa contribuie cu material genetic, doar ca roscovanii lui inca sunt mici si mai trebuie sa astept. In contextul discutiilor despre de power growing, asta e o ironia sortii, sau ce?  :D

Situatie ipotetica. Sa zicem ca suntem in anii 70. Tu esti crescatorul care pune pe masa un halfmoon prefect. Crescatorul IBC te intreaba, tolanit intre trofeele obtinute cu veiltails, "vrei standarde sau vrei doar pesti?". Ce-i raspunzi?

Opinia mea. Exista betta splendens. Standardele sunt doar niste conventii incheiate intre niste homo sapiens. O bucata de hartie nu face din alti pesti "frectii" sau cum le mai spuneti, ci e doar o simpla certificare ca pestii tai au o forma apreciata ca fiind la moda de catre alti oameni aflati intr-un fragil consens. Pestii insa sunt doar pesti.
Ultima oară modificat 29 Oct 2015 01:53 de către dcg, modificat 1 dată în total.
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

Scuze pentru postul repetat, asta va fi mai scurt.
eu nu văd niciun avantaj în a avea peștii la dimensiunea matură în 7 săptămâni!!!
Eu vad. Nu sunt singurul. Daca ai un obiectiv si nu esti un simplu inmultitor, avantajul e evident.

Victoria Stark: "The advantages to growing out your bettas quickly is, of course, that you can achieve your breeding goals much faster by being able to perform another filial spawning every 3-4 months than you would by doing it every 7-8 months. Since most of us were attracted to breeding bettas, in particular, because of the almost limitless color/pattern combinations possible with them, moving on to subsequent generations as quickly as possible is in our best interests."

Tu spui "dimensiune adulta in 7 saptamani" eu zic "adulti in 7 saptamani". Nu vorbim despre pui/adolescenti cu carne pe ei cat un adult ci vorbim de adulti cu dimensiune de adult la varsta de 7 saptamani. Atat. Noapte buna!
Ultima oară modificat 29 Oct 2015 01:39 de către dcg, modificat 1 dată în total.
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

snakefishmike scrie:Mai face o afirmatie pur si simplu aberanta. Spui ca un HM nu-i altceva decat un VT. UNDE AI CITIT ASA CEVA ??????????
Nu am spus asta, ma citez:
dcg scrie:In fond si la urma urmei HM este veiltail + munca.
Unde am citit asa ceva? Aici: http://www.bettysplendens.com/the-true- ... fmoon.html

Pe scurt, pentru cine nu are rabdare sa citeasca, desi este FOARTE interesant. Veiltail (VT) a fost obtinut din betta wild type cu selectie pe lungimea inotatoarelor si culoare. Obiectivul "inotatoare cat mai lungi no matter what" a produs veiltailul pe care multi il stim si unii il iubim. Halfmoon a fost obtinut din ce era disponibil la vremea aia, adica inevitabilul veiltail. Selectie pe forma. Restul e poveste. Una frumoasa. Cititi.
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

La modul serios chiar vorbim vorbe!!!
Dar le vorbim pt că mă gândesc că ești rațional și vei ști să înțelegi argumentele mele.

Chiar și Parnell (ăsta era numele ei acum vreo 7 ani, pe vremea când corespondam cu ea și încercam să traducem/adaptăm articolele ei) spune despre avantajele creșterii rapide că poți avea ponte la 3-4 luni dar nu la 7 săptămâni ;)

afirmi că VT+muncă=HM ... Este doar parțial adevărat pt că mai este ceva în ecuație ce nu ai trecut! De-a lungul muncii ăsteia a avut loc o mutație și astfel s-a putut selecta și s-a ajuns la HM! dacă nu crezi ce îți spun fă un experiment: ia o pereche de VT și apucă -te de înmulțit și selectat și mă anunți când ai ajuns la HM... deși e posibil să fiu mort pînă atunci!
Și dacă tot faci asta, aplică același raționament și la DT; ia doi pești single-tail și înmulțește/selectează pînă iese DT ;)
Și acum te întreb eu: chiar trebuie să o luăm mereu de la 0?!?! Nu putem începe dintr-un punct unde deja s-a ajuns?!?! Chiar trebuie să începem să inventăm roata având în vedere că ea a fost deja inventată?!?!

Și mai poți face un lucru: fă o listă cu primii 25 de crescători de betta "de show" în ultimii 2 ani. Europeni și americani. Și urmărește forumurile unde activează. Și notează la toți cam când au peștii gata de show sau de înmulțit. Și vei vedea că este cum spun eu, adică majoritatea covârșitoare au bariera asta de 15-16 săptămâni. Crezi că de nebuni? Crezi că nu le-ar conveni să fie 7 săptămâni?!? Ba da, dar dezavantajele sunt mai mari decât avantajele! E simplu!

Trimis de pe al meu Nexus 5 folosind Tapatalk
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
dcg
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 297
Membru din: 24 Mar 2015 13:09
Localitate: Bucuresti

Parnell spune doar "show size 8-12 weeks", nu zice nimic despre reprodus. Acel "another filial spawning every 3-4 months" e spus de Victoria Stark, deci sa nu amestecam. Mai departe, Stark face o estimare, o medie, in articol nu sunt luate in calcul cazurile exceptionale, ci o linie generala a beneficiilor power growingului. Nu uita ca intre "show size" atins si reproducerea propriu zisa pot avea loc si alte evenimente consumatoare de timp, precum participarea pestelui la concursuri, eventuala conditionare, eventualele rateuri in procesul de reproducere, disponibilitatea crescatorului (care poate are alte planuri decat inmutirea pestelui in secunda doi dupa ce l-a adus la dimensiunea si forma de adult). Ca sa inchei, eu nu gasescu o discrepanta intre intervalul "8-12 saptamani" si "alti pui la fiecare 3-4 luni". Observa ca limitele intervalelor (12 weeks vs 3 luni) se cam suprapun.
afirmi că VT+muncă=HM ... Este doar parțial adevărat pt că mai este ceva în ecuație ce nu ai trecut! De-a lungul muncii ăsteia a avut loc o mutație și astfel s-a putut selecta și s-a ajuns la HM!
Afirmatia mea e o simplificare, pentru a se ajunge la o concluzie pe scurt. Poti inlocui "veiltail" cu "roundtail", esenta ramane. Halfmoon a aparut din ceva considerat inferior si imbunatatit prin efort depus pentru asigurat "materialul" si prin munca de selectie. Mutatiile genetice sunt cele care asigura progresul, asa functioneaza lucrurile evolutiv, dar pentru asta respectivele mutatii trebuie urmarite si selectionate in mod activ. Pic cu pic, radie cu radie, mutatie cu mutatie si asa s-a adunat de un genotip, izolat si stabilizat de catre creatorii halfmoon-ului. Exista probabil si creatii intamplatoare, gen apare o mutatie evidenta (de obicei este implicata o singura gena) in acvariul unui norocos, si acesta e suficient de inspirat incat sa o izoleze si sa o perpetueze. Nu a fost cazul la halfmoon, evident.
Și dacă tot faci asta, aplică același raționament și la DT; ia doi pești single-tail și înmulțește/selectează pînă iese DT ;)
Banuiesc ca asta este cazul mutatiei intamplatoare aparuta in acvariul norocosului, situatie despre care vorbeam mai sus. I-a aparut in acvariu o ciudatenie. A imperecheat-o cu un peste normal (ST) si a obtinut DT in F2. Alta Marie cu alta palarie. Nu asta a fost cazul la la creatia halfmoonului, dupa cum foarte bine stii. :)
Și acum te întreb eu: chiar trebuie să o luăm mereu de la 0?!?! Nu putem începe dintr-un punct unde deja s-a ajuns?!?! Chiar trebuie să începem să inventăm roata având în vedere că ea a fost deja inventată?!?!
Raspunsul este in mod evident "nu". Asta ar insemna ca ar trebui sa incepem toti cu pesti prinsi in orezaria asiatica si sa lucram pe ei. E absurd. Suntem homo sapiens, folosim ce avem de la generatiile anterioare si adaugam contributia noastra, daca reusim. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa nu tratam cu desconsiderare alti pesti. "Cioaca" de ieri este halfmoonul de azi. Doubletailul, adica eroare genetica sau mutantul ingrozitor cu corp scurt, doi lobi caudali si draperie de dorsala care nu ar fi intrat in nici un concurs ieri, este azi un standard acceptat si folosit la imbunatatit linii de ST. Dupa parerea mea, sigurul aspect care ar trebui sa fie un factor limitativ in aprecieri este sanatatea si perspectivele de viata buna ale pestelui. Din acest punct de vedere, pana si halfmoonul este aproape de linia rosie. Insa trebuie sa fim realisti. Asta nu inseamna cu undeva, cineva nu incearca sa obtina bettanul cu deschidere caudala 360 grade, indiferent la alte pareri. Poate ca va reusi.
majoritatea covârșitoare au bariera asta de 15-16 săptămâni. Crezi că de nebuni? Crezi că nu le-ar conveni să fie 7 săptămâni?!? Ba da, dar dezavantajele sunt mai mari decât avantajele!
"Majoritatea" la care te referi implica o medie. Eu se pare ca sunt la o extrema. Si da, dezavantajele s-ar putea sa fie mai mari decat avantajele, nu te contazic. Un dezavantaj presupun ca este faptul ca efortul depus pentru ultra power growing nu este rasplatit pe masura, cu rezultate proportionale. Daca ai 5 ponte in paralel in growouturi separate, s-ar putea sa nu iti convina sa te culci zilnic la 3 dimineata ca sa castigi cateva saptamani. Iti ilustez plastic ca sa ma fac inteles. Accepti sa lucrezi 8 ore pe zi pentru 1000 de euro? Probabil da. Accepti sa lucrezi 16 ore pe zi pentru 2000 de euro? Hmm.. Cine stie, asta ar fi power working. Unii renuta, mai au si altele de facut cu viata lor decat munca+mancare+somn. Ultima intrebare: accepti sa lucrezi 24 de ore pe zi pentru 3000 de euro? Nu, pentru ca mori. In termeni economici se numeste "diminishing returns": https://en.wikipedia.org/wiki/Diminishing_returns

Asa e si cu crescatorii. Clar le-ar conveni sa aiba adulti in 7 saptamani dar nu pot (nu ii duce carca) sau nu vor. Este vorba despre gasirea acelui "sweet point". Daca nu ma crezi, pune problema in termeni absoluti. Le-ar conveni crescatorilor sa aiba adulti show size prin magie peste noapte garantand rezultate instantanee in munca de selectie si creatie? Te asigur ca da.

Inchei cu (inca) un citat din Stark: "However, you might be among those breeders for whom raising bettas is such a relaxing pastime that you do not mind bringing them along more slowly."

Oameni si oameni, alegeri si alegeri. Fiecare cum considera, asta insa nu inseamna ca o anume alegere este un lucru postulat ca fiind gresit. E o optiune si atat.
Ultima oară modificat 29 Oct 2015 10:51 de către dcg, modificat 1 dată în total.
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Hai să revenim în concret puțin, că poate citesc și alții și sunt interesați!
Eu lucrez, printre altele, la o linie de Gold HMPK... Sunt pe la F3...
Este o linie care dă pui mulți, peste 100 la fiecare pontă; în condițiile în care îi cresc eu, pe la 10-11 săptămâni fac primele separări ale masculilor mai precoce; sunt mărișori, fac cuib în cutie, eu sunt sigur că ar depune fără probleme...
Faza e următoarea: stratul de Dragon și/sau de Gold se instalează abia după 16-18 săptămâni. Și abia atunci văd care rămâne doar platinat, care e Dragon...
Ce mă fac dacă eu folosesc la 10 săptămâni la înmulțire unul care constat că este de fapt altceva decât vreau eu??? Mi-am fut.t toată munca singur!!!
Menționez că felul cum arată la 20 de săptămâni rămâne același pînă la 20 de luni, adică aia este înfățișarea lui!


Trimis de pe al meu Nexus 5 folosind Tapatalk
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Scrie răspuns