APACHE Pura intimplare sau continua perfectionare ?

Doar intrebari si discutii despre genetica Betta Splendens
Avatar utilizator
demoonangels
Jr. Member
Jr. Member
Mesaje: 63
Membru din: 20 Oct 2013 11:41
Localitate: BOTOSANI

Bine v-am regasit

      Asa cum am promis am revenit in forta.

        Am facut upload pe contul meu de photobucket  a 5 imagini care contin 3 tipuri  diferite de Betta.
Regasiti imaginea care ne intereseaza aici:  http://s1343.photobucket.com/user/Demoo ... /MY%20FISH

          In acest topic vreau sa va rog sa discutam numai despre APACHE, asa, ca va rog sa ignorati imaginile care reprezinta o alta linie de Betta (  despre cele care nu se incadreaza in clasa APACHE vom discuta intr-un topic dedicat acelei lini de betta -daca ne vor permite moderatori sa deschidem un topic pentru fiecare linie de betta, desi eu unu  cred ca ideea este bine venita atita timp cit informatia va fii concisa si legata numai de acea linie in cadrul acelui topic).

          In primul rind vreau sa va rog sa va uitati cu atentia la masculul de Apache.

      Ceea ce vreau sa va intreb este daca voi vedeti locul unde pina unde este reducerea intre razele cozi? Si doi va rog sa va uitati inca o data la acele deschizaturi in coada masculului, vedeti ca de fapt deschiderea este in mijlocul razei  si nu intre doua raze? va rog priviti cu atentie, initial am crezut ca deschiderea este intre doua raze dar cind am privit mai indeaproape am constatat ca deshiderea este in mijlocul manunchiului de raze.

          Daca este sa fac o comparatie pot sa spun ca acolo unde la CT este reductie  (intre doua raze) la Apache este expansiune ( ma refer strict la acea reductie in interiorul manunchiului de raze) iar unde CT are o reductie partiala  la Apache este destul de apropiata de 33% asa cum cere standardul unui CT in cadrul unei jurizari.

        Este un aspect care la inceput ma punea in dilema, este sau nu opusul a CT?  stiti cum am procedat  pentru a ma lamuri? am printat doua imagini una cu CT si aceasta cu Apache, am decupat numai cozile celor doi masculi, am colorat in negru partea unde era corp si in galben unde era spatiu liber dupa care am pus imaginile una in fata celeilalte cu partea de unde am indepartat corpul pestelui catre stinga si catre dreapta  iar dupa aceea am si suprapus imaginile pentru o confirmare si mai sigura.

          Aveti perfecta dreptate  desi empirica metoda mea a dat rezultate am avut o imagine ( desi putin distorsionata) in oglinda a cozi unuia dintre cei doi masculi. Acolo unde era minus la CT era plus la Apache  si invers.
          Acest mascul de Apache este in posesia mea si va permit sa printati cite copii doriti pentru a face acest experiment dupa care va rog sa imi spuneti daca am s-au nu dreptate.

          Intre timp va mai pot spune ca APACHE E O FORMA DE TAIL SI NU O CULOARE Domnule "snakefishmike" iar SKYHAWK este o forma de dorsal fin si nicidecum o forma de culoare si intradevar un APACHE poate avea finul dorsal in forma de SKYHAWK ( de cele mai multe ori asa si este). In cele ce urmeaza redau comentariul Domnului "snakefishmike" pentru a nu exista neintelegeri si pentru a ne lamuri cu toti despre ce este vorba.

"Re: Salut
« Reply #7 on: 25 October 2013, 19:31:30 »
Sunt ... sa-i spunem multicolori , Liviu. Sunt 2 fenotipuri botezate de americani.
Marius, fenotipul da culoarea, iar genotipul da forma. Oricare fenotip poate coexista cu oricare genotip si viceversa.
Uite un apache CT
http://betta138.blogspot.ro/2013/01/ct1 ... ntail.html
Si daca vrei neaparat, iti arat cele 2 fenotipuri la mai multe genotipuri"

          Te rog nu ma intelege gresit , nu am nimic personal cu Dumneavoastra si nu sunt in masura sa combat toate afirmatiile D-stra, dar vreau sa te corectez pentru ca  afirmai urmatoarele: fenotipul da culoarea, iar genotipul da forma, ceea ce in genetica poate fii adevarat dar in cazul de fata doreai sa te referi la cu totul altceva si intr-o alta forma.
in linkul trimis imi arati un CT Apache
uite si contradictia
-genotipul e CT corect? din afirmatia ta asa rezulta, de aici trag concluzia ca singura caracteristica ramasa este culoarea sau cum afirmi si tu fenotipul care se refera la Apache.
pe scurt din spusele tale  genotipul =forma (care este CT)
                                          fenotipul = culoare (care este Apache ?) "....Sunt ... sa-i spunem multicolori , Liviu. Sunt 2 fenotipuri botezate de americani" Apache si Skyhawk sunt doua  fenotipuri botezate asa de americani ?  TOTAL  GRESITA afirmatia.
        Daca genotipul este Ct atunci sigur fenotipul nu este Apache, iar daca forma cozi masculului aratat de tine este CT (ceea ce se vede in linkul trimis de tine) atunci si mai sigur nu poate fi un Apache. Un peste nu poate sa aiba doua tipuri DIFERITE de cozi una CT si una Apache. Pina in prezent asa ceva nu s-a realizat ( poate in viitor se va intimpla dar nu s-a intimplat inca)

Domnul "snakefishmike" te rog arunca o privire aici:

http://melbournebetta.weebly.com/types.html
http://bettamalaysia.com/mybb/showthread.php?tid=625

          Si daca doresti si ai putin timp  liber te rog tradu pentru toata lumea notiunile de baza din acest standard sa fie pe intelesul tuturor. Eu unul te rog sa publici pe forum un rezumat al acestuia sa fie accesibil fiecaruia dintre cei care vor sa se lamureasca cu ce se maninca aceasta pasiune, la o adica iti pot oferi o mana de ajutor daca este nevoie
http://www.bettas4all.nl/index.php#.UmsYl1PjFbk si http://ibcbettas.org/2012/phpBB3/ .

P.S. reductia dintre raze se numeste= webbing

    Astept parerile si opiniile voastre dupa care vom continua dezbaterea asupra acestei lini atit de magnifice.

  Va doresc o zi linistita si plina de raspunsuri la intrebarile noastre.

Demoonangels
"The dictionary is the only place where success comes before work."

Member of UKBBA si IBC
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

o mică corectură: reducția este intre radii și termenul international este webbing-reduction!

si să revenim la oile noastre!

pestele prezentat aici:Imagine
este un Mustard Gas RT...așa-numitul Feather-tail, adică un caz de RT sever! și știu sigur că este un RT sever (chiar dacă nu i-aș vedea caudala) datorita alinierii greșite/inegale a solzilor! in accepțiunea mea (și nu doar a mea!) este un peste cu care nu aș lucra deoarece mi-aș submina toată munca in 2-3 generatii...
vă mulțumesc, cu APACHE m-am lămurit!

cât despre SKYHAWK...aici este mai lejeră problema! standardele americane si europene spun că la HM si HMPK, IDEAL ar fi ca prima radie a dorsalei să fie ”straight”...SKYHAWK exact invers presupune: sa NU fie dreaptă ci curbată inspre față!

greșesc undeva?
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

OMG ! Not again.
Iarasi revenim la formele severe de rosetail  :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Marius, ma repet, apache si skyhawk sunt 2 varietati coloristice, botezate asa de catre cativa crescatori americani si thailandezi. Sunt niste denumiri pur comerciale. Daca dai o cautare pe Google, ai sa gasesti la imagini pt apache betta si niste butterfly rosii. Sunt chestiuni pur comerciale, care n-au nicio legatura cu clasificarile genotipice si fenotipice admise de cele 2 forumuri internationale IBC (international Betta Congres) si EHBBC (European Halfmoon Betta Breeders Club) . Tot ceea ce nu se regaseste in clasele celor 2 organizatii, sunt pure denumiri comerciale, iar in cazul prezentat de tine discutam despre un defect genetic sever.
Membru IBC
Avatar utilizator
MrKuka
Hero Member
Hero Member
Mesaje: 527
Membru din: 17 Aug 2012 13:03
Localitate: Arad
Contact:

:021:

Foarte interesanta discuția... îmi place ca nivelul de dezbatere atinge un nou nivel.

demoonangels  doresc sa spun ca snake si liviu au dreptate legata de standardele de la show. Si ei nu gandesc deloc gresit legat de aceasta.
Comercial cele doua genotipuri sunt cu aspect comercial interesant, dar din ce am realizat la HM nu au clasa la competitii.

In oponia mea RT (din pacate) ca si forma caudala este frumos dar legat de diferite defecte genetice majore,de aia nu se lucreaza cu ei.

Am o nelamurire, poate ma ajutati sa inteleg.. Apache este strict legat de RT sau exista ca genotip separat si fara "problemele" cauzate de RT?
Loged out. Have a nice day.
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

Pe Aquabid, apache si skyhawk sunt 2 varietati coloristice, vandute sub aceasta denumire de catre unii crescatori care doresc sa dea un nume pompos pestilor vanduti. Ele apar pe toate formele de betta splendens. Un apache l-am postat eu in topicul de introducere al lui demoonangels. Ambele tipuri sunt de fapt multicolori.
Cel putin asta gasesti sub aceasta demunire, pe aquabid sau pe bettas4all.
Din cate vad Marius (demoonangels) se refera totusi la altceva, cel putin cand vorbeste de apache, si anume la o forma de rosetail foarte des intalnita in ultima vreme. Mai exact feathertail.
Membru IBC
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

MrKuka scrie: Am o nelamurire, poate ma ajutati sa inteleg.. Apache este strict legat de RT sau exista ca genotip separat si fara "problemele" cauzate de RT?
dacă am inteles eu cum trebuie la ce se referă denumirea de Apache, raspunsul este NU!
această formă a cozii (Feathertail) este rezultatul formelor de RT si nu ai cum să separi de restul problemelor aduse de RT!

acest RT prezinta cam trei forme moderat, sever si extrem! in engleza mild, severe si extreme!
RT moderat: in general este ceva mai greu de observat, iti dai seama totusi că pestele are caudala deschisa la 160-180 grade chiar si atunci cand este in repaus si se observa o usoară micsorare a lungimii radiilor din caudala față de restul inotătoarelor; la pestii metalici se observa mai usor deoarece stratul metalic te ajuta sa observi aranjarea neregulata a solzilor
RT sever: sunt f vizibile iregularitatile in aranjarea solzilor, disproporția intre lungimea radiilor caudalei si restul inotătoarelor este evidentă, corpul pestelui pare ca nu are pedunculul caudal si caudala pare că porneste direct din trunchi
RT extrem: aici nu ai cum sa nu vezi!!! se ajunge chiar si la alinierea inversă a solzilor pe unele portiuni din corp (ca să fiu mai explicit, pe unele portiuni solzii par mai zbârliți ca la dropsy)
absolut toate formele de RT au șanse foarte mari să aibă mulți urmași cu probleme mari la coloana vertebrală!

Feathertail se incadrează intre RT sever si extrem!

din start sunt departe de IDEALUL reprezentat in standarde deoarece in toate standardele se cere ca conturul inotatoarelor să fie sharp-edge (linie continuă, bine definită)...
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Avatar utilizator
demoonangels
Jr. Member
Jr. Member
Mesaje: 63
Membru din: 20 Oct 2013 11:41
Localitate: BOTOSANI

MrKuka scrie: :021:

Foarte interesanta discuția... îmi place ca nivelul de dezbatere atinge un nou nivel.

demoonangels  doresc sa spun ca snake si liviu au dreptate legata de standardele de la show. Si ei nu gandesc deloc gresit legat de aceasta.
Comercial cele doua genotipuri sunt cu aspect comercial interesant, dar din ce am realizat la HM nu au clasa la competitii.

In oponia mea RT (din pacate) ca si forma caudala este frumos dar legat de diferite defecte genetice majore,de aia nu se lucreaza cu ei.

Am o nelamurire, poate ma ajutati sa inteleg.. Apache este strict legat de RT sau exista ca genotip separat si fara "problemele" cauzate de RT?
          Buna

                  Din ceea ce am inteles eu de la o persoana care jurizeza in competitile de Betta si din standardul IBC problema  cu rosetail si feathertail nu ar fii numai la nivel genetic ci ar fi si o problema de miscare a pestelui, deoarece respectivele forme de coada la maturizarea pestelui devin grele uneori excesiv de grele pentru respectivul mascul  ( in cazul femelelor nu este nici o probleme coada lor fiind scurta nu devine atit de grea) iar pesti devin lenti, letargici , lipsiti de vitalitate in miscari datorita greutati, un alt aspect este ca coada fiind mai grea cind mascului trebuie sa isi arata "formele" ( uni crescaori spun sa vibreze alte persoane folosesc termenul de wiggling, altele folosesc termenul de flaring- spunei cum doresti) masculul nu reuseste sa isi desfasoare intraga "podoaba" ceea ce duce la depunctare, un alt aspect important e ca pot aparea si unele probleme in dezvoltarea corporala la aceste  lini de Betta.

          In  standardul de jurizare al IBC se afirma urmatoarele:

        "The philosophy of the new Bettas4all standard is to promote vital, healthy, balanced show Betta's. Condition, deportment, overall balance, form of body & finnage, and color are important aspects which are incorporated into the standard. "Characteristics like extreme branching, webbing that is too voluminous (e.g. “balloon” ), misaligned scales, and bad toplines (e.g “spoonhead”), are not compatible with our philosophy and will be heavily faulted.". I think one can imagine that development of a such a standard takes time and this article will discus what we have accomplished so far in phase I of this elaborate project."
" 3.1 Caudal fin
The form of the caudal fin of the halfmoon can be compared with a the shape of a capital letter “D” (see Figure 3E.5, left). The caudal fin has a symmetrical appearance which means that it could be divided into two equal parts which are a mirror-images of each other across a horizontal midline (X). The ideal caudal fin has a 180-degree spread, straight rays and sharp corners. A spread of more than 180-degrees is not preferred over a 180-degree spread. The caudal fin has 12-13 primary rays which extend from the peduncle and ideally the branching of the rays can range from secondary (4-ray) to quaternary (16-ray) branching. The branching of the rays should be evenly distributed throughout the caudal fin. The webbing of the caudal fin has a smooth appearance without any overlapping/folding parts due to excessive branching and/or webbing."(reproducere text cu acordul  IBC)

                In standardul de jurizare al EHBBC se afirma urmatoarele: 

Categoria HM 
              Caudale (caudal fin) The caudal fin should be very broad in the basis and should be able to be spread at least 180° (half moon form), many rays are desired. From the total angle should refer in each case half to the upper and half to the lower part of the fin. The first and last ray should run straight, without curvature, and form a straight edge. They should not be bent as the edge of the fin is reached. The only allowed exception is an easy curvature of the outside rays outward in case of an Overhalfmoon. The rays should form an even semi-circle and should not have any spikes or intentions. An easily corrugated fin border is permitted. The fin volume is to be stretched completely (not too many rays and/or too much skin between the rays, no pleating) when the fish flairs.

Categoria RT
              Caudale (caudal fin) The caudal fin should be very broad in the basis and should be able to be spread at least 180° (half-moon form), many rays are desired. From the total angle should refer in each case half to the upper and half to the lower part of the fin. In contrast to the half-moon the first and last fin rays should show a soft even curvature, that the fin forms a circle. The fin should not have any spikes or intentions. An easily corrugated fin border is permitted. The fin volume is to be stretched completely (not too many rays and/or too much skin between the rays, no pleating) when the fish flairs.

            Fratilor este o chestiune de interpretare dupa cum o vad eu.

          Uni spun ca ei nu accepta aceste trasaturi din motive destul de reale zic eu ( incearca sa stopeze o promovare a unei lini care duce la o raspindire a unor caracteristici care creaza mai multe tipuri de probleme- mentionate putin mai sus). Pe cind ceilalti o recunosc ca si linie ....( inca mai caut sa gasesc intregul standard cu privire la aceasta linie de RT).

P.S. Ciudat, dupa toate cele discutate in legatura cu severul meu  mascul Apache, nu vad nici o problema din cele mentionate mai sus, este super activ si cu "podoaba" corporala chiar nu are nici o problema, maninca ca un flamand toata ziua si isi asteapta vremea cind va fii supus "placerilor".

      Nu reusesc sa gasesc nicaieri nimic detaliat legat de acele probleme de natura genetica pe care aceste forme de tail o au, se mentioneaza ca ar fii dar nu se mentioneaza care sunt acestea, va rog ma poate ajuta cineva cu detaliile concrete ale acestei probleme. Singura postare despre acesta problema am gasit-o pe un forum si se afirma ca feathertail in forma extrema (doar de forma extrema se mentioneaza pe forumul respectiv) POATE prezenta  asa numita swim bladder (care stim cu toti ce este,  dar aceasta afectiune apare des la DT in special la cei cu un corp scurt si totusi acesti pesti --DT au ajuns ca dupa o  perioada de ani sa fie prezenti in competiti), altceva am gasit ca ar prezenta bad scales ( daca este ceea ce cred eu ca este si anume defectul legat de solzi GRESESC? care iarasi nu cred ca este ceva ce nu poate fii eliminat la nivel de selectie iar pe bune ca am gasit pe google citiva masculi cu o asezare a solzilor de parca au fost pusi cu microscopul).

        Voi continua sa caut pina ma voi lamuri ce este cu acesti pesti, care sunt riscurile introduceri lor intr-un program de imperechere (spawn) si care sunt beneficile acestei lini ( cred ca orice linie cind a fost nou creata a avut multe imperfectiuni care s-au perfectionat in timp prin selectie).

          Ma intreb totusi si va intreb si pe voi totodata daca aceaste doua lini de Betta au atit de multe "bube negre" cum de reusesc crescatori Tailandezi sa produca zeci si zeci de exemplare de o asa frumusete? Ca sa vinzi trebuie sa produci, ca sa produci acesti pesti ai nevoie de citeva luni bune de munca iar ei produc sute poate chiar peste o mie  de Betta lunar (si nu doar rosetail si feathertail, insumind toate liniile de beta cred ca sunt crescatori care produc in jurul acestei cifre lunar- o mie de exemplare chiar am sa adresez o intrebare sa vedem ce raspuns primesc, nu ma astept ca el sa fie si real binenteles) , din ce imagini am vazut pe net cu fermele lor de crestere nu sunt intratit de mari incit sa gazduiasca sute de mii de pesti  ( na sa aiba de unde sa opreasca doar pe cei OK care sa fie pusi la vinzare iar cei cu eventuale probleme sa fie "jerfiti in numele stiintei".

            Sa fim sinceri , ei vor sa vinda si cum se spunea intr-o alta postare pe acest topic ei vind tot ceea ce se cumpara ei nu arunca munca lor de citeva luni doar pentru ca forma respectiva ar PUTEA avea ceva probleme la coloana vertebrala( si noi oameni le avem dar pe noi nu ne arunca nimeni nicaieri) ei reproduc in masa cu scopul de a vinde cit de mult. Daca ei reusesc sa  reproduca si daca ei reusesc sa vinda inseamna ca acei pesti sunt viabili (daca nu ar fii nu s-ar mai reproduce, daca se reproduc inseamna ca genetic ei sunt OK, ma intreb noi de ce nu i-am accepta asa cum sunt ei? cu calitati si cu defecte iar ca ei (aceste lini de betta RT si FT) sa  devina mai buni este datoria noastra sa ii perfectionam.

            Am citit pe acest forum cineva afirma "culegem ce avem" nu il contrazit dar vreau sa il intreb pentru a avea ce culege nu trebuie sa semanam? nu noi suntem cei care alegem ceea ce semanam?, o alta persoana afirma ca putini crescatori de Betta fac munca de cercetare (in scopul de a intelege aceasta specie si de a o imbunatati) ii apreciem pe cei care reusesc si noi alegem sa luam de-a gata totul, hai sa muncim din greu alaturi de acele persoane daca vrem sa fim mai buni si Betta nostri sa nu mai fie in afara standardelor (standarde unde deja lauri s-au cules de catre cei care au creat acele lini de Betta  ce deja sunt cuprinse in aceste standarde). Noi ne inspiram din munca lor si spunem ca linia e in afara standardului dar ei de unde s-au inspirat? Ei ce standarde au urmat?
pe noi cine ne opreste sa procedam ca ei pentru a ajunge la propriile noastre "rezultate de merit".

        Mai scriu o singura fraza si inchei, multi dintre noi vom spune "ESTE IMPOSIBIL" acest lucru (oricare ar fii acel lucru), EU unul gindesc in acest fel "IMPOSIBILUL NU EXISTA" exista greu de obtinut dar nu imposibil, pentru ca cineva undeva a reusit sa obtine ceea ce era imposibil la un momendat, (sa nu dam in area SF si sa speram ca vom respira sub apa precum pesti ca tot suntem in "vecinatatea subiectului" sau ne vor creste aripi -sa ne pastram doza de realism).

        Intrebarea de final, Ce spuneti, ne supunem cu toti mintile la efort si facem o asociatie a crescatorilor de Betta din Romania inregistrata stiti voi, acolo, unde se intregistreaza astfel de asociati ( si totodata ii lasam si pe cei  "de neatins" de la IBC sa stie ca am luat existenta si ne facem un standard al Romanian Betta Breeders Association?
 
Va doresc o zi linistita si plina de raspunsuri la dilemele noastre.

Demoonangels
"The dictionary is the only place where success comes before work."

Member of UKBBA si IBC
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Momentan mă refer doar la problema asociației și standardelor! Sunt mulți de DACĂ!
eu imi doresc o asociație a pasionaților români, afiliată IBC...Sunt câțiva "dacă" foarte aspri:
- formele legale
- numărul de membri-cotizanți care poate susține cheltuielile
- afilierea asociației la IBC poate fi făcută doar dacă există un minim de membri-cotizanți la IBC (acum vreo 3 ani era 20, parcă)
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
cosmake
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 391
Membru din: 13 Aug 2012 08:47
Localitate: Craiova, Romania

demoonangels scrie:
             Sa fim sinceri , ei vor sa vinda si cum se spunea intr-o alta postare pe acest topic ei vind tot ceea ce se cumpara ei nu arunca munca lor de citeva luni doar pentru ca forma respectiva ar PUTEA avea ceva probleme la coloana vertebrala( si noi oameni le avem dar pe noi nu ne arunca nimeni nicaieri) ei reproduc in masa cu scopul de a vinde cit de mult. Daca ei reusesc sa  reproduca si daca ei reusesc sa vinda inseamna ca acei pesti sunt viabili (daca nu ar fii nu s-ar mai reproduce, daca se reproduc inseamna ca genetic ei sunt OK, ma intreb noi de ce nu i-am accepta asa cum sunt ei? cu calitati si cu defecte iar ca ei (aceste lini de betta RT si FT) sa  devina mai buni este datoria noastra sa ii perfectionam.
          Mergind pe partea sinceritatii si noi vrem sa vindem, dar nu avem ce si nici cui. Pentru a putea vinde in primul rind trebuie sa ne afirmam  cu exemplare nu bune ci foarte bune, ca pe linga ele sa poti apoi sa vinzi si ceva care nu este bun. Nu uita ca ei au si material genetic si ( ceea ce la noi este aproape inexistent) nu au curent de platit si nici apa de platit, conditiile de temperatura ii ajuta foarte mult. Nu uita ca exista aquabid, dar exista si piata en-gross unde pretul echivalent in bani romanesti este de 1-1,5 lei/buc fata de aquabid unde este de 100-150 de lei. Nu uita ca noi in momentul de fata nu putem sa scoatem capul in tara nu vb de Europa.
          Am incercat sa fac performanta cu HM aproape 2 ani iar acum din cauza lipsei materialului genetic am fost nevoit sa renunt pentru moment si sa trec la CT. De ce? Simplu se numeste degenerarea liniei. Daca introduceam alta alta linie genetica stricam culoarea. Am vrut sa-mi aduc material genetic din tailanda - nu se poate (legislatia nu-ti permite). Parerea mea este ca in primul rind trebuie sa ne tinem de standardele europene si sa incercam sa facem performanta cu ce avem la dispozitie apoi cu timpul poate vom incerca si sa imbunatatim linii noi. Nu m-am bagat deloc in discutie si nici nu ma voi mai baga daca nu este vorba de ceva ce este in standard.
Stiu ca sint acvarist prost , dar cind ma uit pe net prind curaj
snakefishmike
Administrator
Administrator
Mesaje: 1051
Membru din: 22 Feb 2010 21:16
Localitate: Bucharest - Romania
Contact:

cosmake scrie: Am vrut sa-mi aduc material genetic din tailanda - nu se poate (legislatia nu-ti permite).
Cosmin, da-mi voie sa te contrazic aici :) .
Se poate, insa cu niste costuri prohibitive pt marea noastra majoritate. Chiar aseara faceam un calcul pe marginea unui peste pe care l-am prezentat intr-un alt topic. Ajungeam undeva in jurul valorii de 120 euro. E mult al naibii. Acum cativa ani am dat banii astia pe o pereche. Acum insa ... :( . Ii dau pe 3-4 perechi de salbaticiuni :) . Deh ... slabiciunea mea :)
Membru IBC
cosmake
Sr. Member
Sr. Member
Mesaje: 391
Membru din: 13 Aug 2012 08:47
Localitate: Craiova, Romania

Daca as fi miliiardar sint convins ca aveam si material genetic  :D
Lasa ca vine si vremea noastra :cheer:
PS. am vorbit cu MetalViper si puteti conta si pe mine  :d030:
Stiu ca sint acvarist prost , dar cind ma uit pe net prind curaj
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

facem o asociatie a crescatorilor de Betta din Romania inregistrata stiti voi, acolo, unde se intregistreaza astfel de asociati ( si totodata ii lasam si pe cei  "de neatins" de la IBC sa stie ca am luat existenta si ne facem un standard al Romanian Betta Breeders Association?
asta sper că o pot lua ca o glumă???!!!
adică nu suntem în stare să producem pesti conform standardelor și ne gândim să ne facem propriile standarde??? și apoi concurăm intre noi!!! și dacă liniile noastre se degenerează mai schimbăm iarăși standardele! să se potrivească standardele cu peștii, nu invers!

sărind peste partea asta, 90% din show-urile serioase din lume se jurizează după standarde IBC sau Bettas4all...ce șanse am avea noi la show-urile astea daca ne creștem peștii după alte standarde?
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Avatar utilizator
MrKuka
Hero Member
Hero Member
Mesaje: 527
Membru din: 17 Aug 2012 13:03
Localitate: Arad
Contact:

Pesti de Thai se pot aduce si la 40EURO/perechea... in tara... la usa..
Nu e capat de tara.. am sa aduc la anul.. acuma nu mai am timp...

Nu sunt singurul care am găsit aceasta cale... dar no...  sursele nu se divulga la noi.. nu cumva sa fie competiție pe pe linii...de parca nu sunt suficiente linii de betta în lumea asta...

Cu orice fel de asociere sau asociație as fi membru cotizant... (egal cat) cu condiția organizării expoziție, show, etc.. ( nu gen acvarist) unde nu vad nici o mișcare.
Loged out. Have a nice day.
livulik
Administrator
Administrator
Mesaje: 1399
Membru din: 22 Feb 2010 21:41
Localitate: Bucharest

Pesti de Thai se pot aduce si la 40EURO/perechea... in tara... la usa..
Nu e capat de tara.. am sa aduc la anul.. acuma nu mai am timp...
eu voi fi un client fidel! vorbim de pesti care-i poti vedea inainte in poze (ca pe aquabid) sau doar descrieri ”din gură”?
Cu orice fel de asociere sau asociație as fi membru cotizant... (egal cat) cu condiția organizării expoziție, show, etc.. ( nu gen acvarist) unde nu vad nici o mișcare.
si eu la fel! dar să vedem cine se va înhăma la munca asta, de inființare a asociației si de organizare a showurilor!!! că e o muncă!!!!!
Nu sunt singurul care am găsit aceasta cale... dar no...  sursele nu se divulga la noi.. nu cumva sa fie competiție pe pe linii...de parca nu sunt suficiente linii de betta în lumea asta...
eu nu am reusit să găsesc o astfel de sursă!!! tot ce luam erau licitați pe aquabid...acum nu mai merge! de aceea, așa cum am spus in primul paragraf, voi deveni un client fidel de-al tău! serios!
"Doar când ultimul copac a murit, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte a fost prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani!"
member of EHBBC si IBC
Avatar utilizator
MrKuka
Hero Member
Hero Member
Mesaje: 527
Membru din: 17 Aug 2012 13:03
Localitate: Arad
Contact:

Se pot aduce, de pe aquabid... prin alta tara.. va anunt la anul.

PS: deviem de la subiect
Loged out. Have a nice day.
Încuiat